• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Oglaševalsko razsodišče z novimi razsodbami

Oglaševalsko razsodišče (OR), ki deluje pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice, je v maju in juniju na dveh sejah odločalo o petih pritožbah. V primeru oglaševanja dvosobnih stanovanj v Račah v Mariboru in tiskanih oglasov za banane Derby je presodilo, da sta pritožbi utemeljeni.

Fotografija je simbolična.

Prvi primer se nanaša na spletno oglaševanje  stanovanj v Mariboru, zlasti na lastnem spletnem mestu oglaševalca nepremičninske agencije Century 21 Maribor City, C-Nep Agencija. OR je presodilo, da oglaševanje krši določila, ki prepovedujejo oglaševanje izdelkov ali storitev, ki jih oglaševalec v času oglaševanja ne more zagotoviti. 

Drugi primer se nanaša na pritožbo potrošnika na serijo oglasov za banane blagovne znamke Derby na zunanjih površinah avtobusov LPP. OR je presodilo, da uporaba angleške besedne zveze »Premium Bananas« ni v skladu z določili SOK, ki zavezujejo k spoštovanju slovenskega jezika v oglaševanju.
 
V primeru pritožbe na oglas »Nedrček. Izberi svojega na otto.si.« podjetja Shop, ki oglašuje ponudbo ženskega spodnjega perila, pa kršitev določil Kodeksa o dostojnosti zaradi upodobitve dveh žensk tik pred poljubom ni prepoznalo. O še dveh pritožbah potrošnikov postopek še ni zaključen.