• Facebook
  • Twitter
  • RSS

AT&T je dobil zeleno luč za prevzem Time Warnerja

Ameriški zvezni sodnik Richard Leon je po mesecih pogajanj v torek odobril prevzem Time Warnerja s strani telekomunikacijskega velikana AT&T. Hkrati je to zaušnica za ameriško pravosodno ministrstvo, ki je nasprotovalo prevzemu.

Foto: The Verge

Prevzem vključuje tudi televizijske programe, kot so HBO, CNN in Cartoon Network, ter filmski studio Warner Bros, ki je podpisan pod filmske franšize o Batmanu in Harryju Potterju. Po poročanju Reutersa se je AT&T za prevzem odločil zaradi slabših rezultatov poslovanja, kar tudi pojasnjuje premik k združevanju vsebine in telekomunikacij pod eno streho.

Hkrati naj bi šlo tudi za drzen poskus tekmovanja s Facebookom, Netflixom in Googlom. Na pri tem dodamo, da je bil podoben megaprevzem lani decembra, ko je Disney kupil Fox. »Izvršni direktor AT&T Randall Stephenson spreminja telefonsko podjetje iz Dallasa v medijskega velikana, pod seboj pa ima zdaj še najboljše hollywoodske filmske in televizijske producente,« je prevzem komentiral ameriški analitični portal Bloomberg.

Donald Trump je ob napovedi prevzema oktobra 2016 dejal, da ga v primeru izvolitve za predsednika ZDA »ne bo dovolil«. Ameriška vlada oziroma pravosodno ministrstvo je dogovoru nasprotovalo s protimonopolno tožbo, saj da je potrošnike treba obvarovati pred povišanjem cen storitev. To je izpolnil le delno, saj je sodnik v polurni obrazložitvi tožbo zavrnil.

Prevzem bo v svoji kolumni v naslednji številki Marketing magazina komentiral naš kolumnist Denis Oštir.