• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Hej, Google, kaj je novega?

Na kratko – umetna inteligenca. Google je na svoji letni konferenci za razvijalce I/O v kalifornijskem Mountain Viewu predstavil številne novosti. Jasno je pokazal, na kaj bo osredotočen v prihodnje. Med predstavljenim je največ pozornosti požel virtualni pomočnik Google Duplex, za številne mejnik v načinu sporazumevanja med ljudmi in računalniki.

Smešno, napredno ali strašljivo? Vsekakor osupljivo!

Tik pred začetkom glavnih predavanj je tehnološki velikan presenetil (ali pa tudi ne) z novico, da se bo po novem oddelek za raziskave imenoval Google AI. Ko se pogovarjate z odzivnikom ali pa ste vsaj poslušali dozdajšnje »interakcije« robotov in ljudi po telefonu, vse zveni nekoliko ... robotsko. No, kar je na konferenci I/O predstavil Googlov šef Sunar Pichai, bo tehnologijo virtualnih pomočnikov obrnilo na boljše. Ali pa slabše, kakor vzamete.

Google Duplex je namreč tehnologija, s katero virtualni pomočnik komunicira po telefonu veliko bolj naravno. Pravzaprav je težko verjeti, da zveni tako naravno. Če pogledate posnetek, je sedemtisočglavo množico dodobra nasmejal vljudni »mmmm-hmmmm« po tem, ko sogovornica na drugi strani linije prosi, da počaka trenutek. Prvo predstavitev lahko poslušate tukaj, drugo pa tukaj. Pri prvi lahko poslušate rezervacijo pri frizerju, pri drugi pa v restavraciji.

Številni so predstavitev pospremili s smehom, odzivi strokovnjakov pa so precej mešani. O napredku sicer ni podvomil nihče, se pa pojavljajo številna vprašanja glede etike. »Kmalu ne bo več težko končati razmerja po telefonu s pomočjo virtualnega pomočnika ali pa konec tedna poklicati staro mamo,« je zapisal eden od spletnih komentatorjev.

Podrobnejšo predstavitev tehnologije si lahko preberete tukaj.