• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Človeški glas je lahko zelo močno orodje

Poznate enega najbolj priljubljenih glasov v tem trenutku? Če za nasvet pogosto prosite Applovo virtualno pomočnico Siri, potem vas zagotovo zanima, katera resnična oseba ji je posodila glas. To je ameriška igralka Susan Bennett, ki si je na festivalu Dani komunikacija v Rovinju vzela čas tudi za bralce MM-a.

Susan Bennett je »ženski ameriški glas« Siri, ki jo je Apple predstavil s telefonom iPhone 4S leta 2011.

Vas je kdaj strah, da bodo nove tehnologije kdaj nadomestile tudi vaše delo?

To je vsekakor nekaj, o čemer bi bilo treba razmišljati. A kot kaže trenutno, bo preteklo še kar nekaj časa, preden bodo »robotski« glasovi dobili človeško modulacijo. Siri sicer že zdaj zveni precej človeško, a njen glas še vedno nima pravega človeškega ritma.

Uporaba emotikonov je že dodobra posegla v sodobno komunikacijo in marsikdo jih uporablja namesto črk. Ali bo naslednja stopnja zgolj uporaba glasu?

V to nisem povsem prepričana. Moram priznati, da me takšni trendi kar malce skrbijo, saj je medosebna interakcija zdaj zelo poenostavljena in skrajšana. Recimo, dobim emotikon, ki kaže, da je pošiljatelj vesel. Ampak zakaj je vesel? Koliko je vesel? So čustva in občutka, ki jih izražamo lahko le s človeškim glasom in jih fotografije ali emotikoni ne bodo nikoli zmožni. Človeški glas je lahko zelo močno orodje.

Siri vsak dan povpraša za nasvet že na milijone uporabnikov. Ste si kdaj predstavljali, da bi lahko vaš glas dosegel toliko ljudi?

Ne. Snemali smo pred 14 leti. V tistem času so samo tehnološki navdušenci lahko predvidevali, kaj se bo nekoč zgodilo. Vsi drugi, ne ravno tehnično nadarjeni ljudje, kot sem sama, pa smo se morda bežno zavedali, kam nas bo pripeljala tehnologija. Nismo pa dojeli, da bo do tega prišlo tako hitro. Preseneča me, kako hitro se tehnologija spreminja.

Bodo virtualni pomočniki nekoč morda postali naši dvojniki? Kako pametna lahko postane Siri?

Videti je že tako, česar se kar malce bojim. Me prav zanima, kam bo človeštvo prišlo v naslednjih 50 letih.

Sirina »pamet« pa nima meja. Možnosti je neskončno. Ko se bo razvoj usmeril v pravo umetno inteligenco, ko se bodo stroji lahko učili od česar koli, nas čaka nekaj neverjetnega.