• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Nelipot, znamka, ki ne hodi več bosa

Ko sta Tina Štrubelj in Simon Oblak pred petimi leti v domači kuhinji namešala svojo prvo, povsem naravno dezodorantno kremo, še nista slutila, kako močno jima bo spremenila življenje. V podjetniško zgodbo sta se resda podala bosonoga – od tod tudi izvira ime njune znamke Nelipot –, a jo že razvijata v resno podjetje, ki se spogleduje z mednarodnim trgom.

Tina Štrubel in Simon Oblak, lastnika blagovne znamke Nelipot. (Foto: Črt Piksi)

Največja prelomnica za blagovno znamko Nelipot je bilo zagotovo sodelovanje v vseslovenski podjetniški pobudi »Štartaj, Slovenija!«, ki so jo zasnovali trije partnerji: medijska hiša Pro Plus, trgovska družba Spar Slovenija in oglaševalska agencija Formitas BBDO. Istoimenska dezodorantna krema iz 100-odstotno naravnih sestavin je namreč med dvanajstimi izdelki slovenskih podjetnikov najbolj navdušila tako žirijo v prvi sezoni oddaje »Štartaj, Slovenija!« kot tudi kupce in pridobila naziv Hit produkt leta 2016.

»To, da se je najin izdelek pojavil na policah tako velikega trgovca, kot je Spar, in tako našel svojo pot do kupcev, ki so ga vzeli za svojega, je odločilno pripomoglo k prepoznavnosti Nelipota. Omogočilo nama je, da sva najino malo, garažno podjetje preselila v večje prostore in zaposlila nove sodelavce,« pravi Simon Oblak, njegova poslovna in zasebna partnerica Tina Štrubelj pa dodaja: »Na začetku sva ciljala na manjše, butične ekološke trgovine, saj je tudi najin izdelek butičen – vsaka krema je ročno izdelana in zapakirana. Prodaja v trinajstih trgovinicah je bila sicer zadovoljiva, a šele sodelovanje v projektu »Štartaj, Slovenija!« nama je odprlo neslutene priložnosti.«

Po letu dni, odkar je Nelipot prisoten v Sparovih prodajalnah, zdaj že v stotih po vsej Sloveniji, beležijo stalno rast prodaje, ustanovitelja pa sta ponosna predvsem na dejstvo, da je prav njun izdelek najbolj prodajan v kategoriji dezodorantov. »To pomeni, da sva v Sparovih trgovinah prehitela tudi multinacionalke, vse tiste torej, ki imajo veliko večje proračune in do potankosti izdelane marketinške strategije. Veseli naju, da sva prepoznavna, da ljudje radi kupujejo Nelipot in da sva v tej izdelčni kategoriji prva v Sloveniji,« pravita.

Na začetku najpomembnejše širjenje dobrega glasu

Kot mlado podjetje, ki se je šele postavljalo na lastne noge, na začetku ni vlagalo v oglaševanje. »Takrat je bilo najpomembnejše širjenje govoric od ust do ust. Že ko sva izdelek testirala med prijatelji in znanci, sva naletela na pozitiven odziv in dober glas se je hitro širil naprej, s tem pa tudi krog najinih kupcev,« pripoveduje Tina, ki v podjetju skrbi za marketing in produktni razvoj, medtem ko je Simon odgovoren za prodajo in finance, oba pa sta še vedno vpletena v proces proizvodnje. Obrestovala se jima je tudi stalna prisotnost na družbenih omrežjh, predvsem na Facebooku in Instagramu, ki jima omogočajo velik doseg s čim manjšim vložkom. »Vse to pa se ne more primerjati s televizijskim oglaševanjem, ki nama ga je kot medijski podpornik »Štartaj, Slovenija!« omogočil Pro Plus in ga bomo letos ponovili. Uspešna je bila tudi decembrska akcija zunanjega oglaševanja, ko smo na plakatih v bližini Sparovih trgovin kupce nagovarjali, da je darilni paket Nelipot dobra izbira za njihove najbližje,« pripoveduje Tina.

Kot dodaja Simon, si želita v prihodnosti organizirati tudi dogodke, na katerih bi ozaveščala ljudi o pomenu sestavin, ki jih s kozmetičnimi pripravki vnašajo vase in nase. Že zdaj opažata, da je zavedanje Slovencev o tem veliko večje, kot je bilo še pred nekaj leti – in upata, da sta s svojo naravno kozmetiko tudi sama prispevala k temu. »Včasih so kozmetične izdelke iz 100-odstotno naravnih sestavin kupovali večinoma premožnejši, zdaj pa se krog kupcev vse bolj širi; od najstnikov do starejših ljudi, kot tudi moških, ki še pred tremi, štirimi leti ne bi niti pomislili, da bi kremam namenjali večjo pozornost. Slovenci vse bolj podpiramo lokalno proizvedene izdelke in smo za kakovost pripravljeni odšteti tudi nekoliko več denarja,« meni Simon.

Skrb za kakovost na najvišji ravni

Izdelki pod njuno blagovno znamko sodijo v višji cenovni razred, vsaj za slovenske razmere. »Če pa pogledate cene naravne kozmetike na svetovni ravni, je Nelipot zagotovo med cenovno dostopnejšimi znamkami. Če bi isti izdelek prodajala v tujini, bi lahko dosegla dvakratnik obstoječe cene, kar bi bilo za kupce še vedno povsem sprejemljivo. Ampak tudi v Sloveniji že prepoznavamo, da nekaj, kar stane 1,99 ali pa 11,99 evra, ne more biti enako kakovostno,« pravi Simon. Tina dodaja, da sta poskušala oblikovati ceno, ki bi bila dolgoročno vzdržna, hkrati pa jima omogočala dovolj sredstev za nadaljnji razvoj, marketing, stroje in surovine. »Če hočeš delati z resnično visoko kakovostnimi surovinami, za kar si midva stalno prizadevava, je to velik strošek, še posebej, dokler si ne moreš privoščiti proizvodnje dovolj velikih količin. Surovine, ki jih uporabljava v novih izdelkih, ki sva jih v zadnjem času dala na trg, so še naprednejše in dražje, saj je najin cilj, da je kakovost vedno na najvišji ravni.«

Družina izdelkov Nelipot se širi

Družino izdelkov pod blagovno znamko Nelipot vztrajno širita. Osnovnemu izdelku, naravni dezodorantni kremi, ki se je porodila iz lastne potrebe, saj na trgu nista zasledila zdravju povsem neškodljivega podobnega izdelka, se je kmalu pridružila malce močnejša različica z imenom Shac, nato pa še Mamichku. »K njenemu nastanku so prispevale nosečnice in doječe mamice, ki so si želele naravni dezodorant brez vonja, ki jih ne bi motil, ko jim je slabo ali ko dojijo. Potem pa sva prisluhnila še moškim, ki so hoteli izdelek tudi zase in tako je nastal Irof. To je bil tudi prvi sklop izdelkov, s katerimi sva začela in za katere sva prejela naziv Hit produkt,« pripovedujeta sogovornika.

Letos sta dodala še Mladizhen, dezodorantno kremo za mladostnike z nežnim vonjem zelenega jabolka in vanilje. »Poleg tega, da je izdelek koži prijazen in učinkovito preprečuje neprijeten telesni vonj otrok nad 7. letom starosti, je pomembno tudi njegovo sporočilo mladim. Če otroke že od malega navajate na misel, da ni vseeno, kaj nanašajo na telo, se bodo tega zavedali tudi kot odrasli, torej da obstaja naravna alternativa tovrstnim izdelkom.« Lani sta predstavila še Shverkaj, zobni prašek, narejen iz 90-odstotno ekoloških sestavin, kombinacije začimbnih praškov in aktivnega oglja za dober zadah in ohranjanje zdravih zob in dlesni, ki ob redni uporabi tudi pobeli zobe. Na prodajne police pa prihaja še Masha, mazilo s propolisom na osnovi konopljinega olja ter karitejevega in kokosovega masla, ki prispeva k hitrejšemu obnavljanju kože in je primerno tudi za vegetarijance.

Z razširitvijo ponudbe izdelkov si sogovornika pripravljata tudi teren za prodor na mednarodni trg. V spletni trgovini sicer že zdaj dobivata naročila iz različnih držav, kot so Hrvaška, Nizozemska in Španija. »V Sloveniji sva se zaradi dobrega sodelovanja odločila, da bova imela najine izdelke v Sparovih trgovinah, medtem ko imava v tujini bolj proste roke. Verjameva, da lahko z večjim portfeljem izdelkov nastopiva kot resna blagovna znamka. Med privlačnejšimi trgi je zagotovo skandinavski, kjer zelo cenijo naravno kozmetiko in tudi cenovno pozicioniranje je dosti višje kot pri nas. Upava, da bova že leta 2019 prodrla tudi na mednarodni ravni. A najprej je treba biti prvi na vasi, da greš lahko naprej,« menita podjetnika, ki si želita, da bi Nelipot postal sinonim za naravno kozmetiko.

Ko je delo izpopolnjujoče, noben napor ni nepremagljiv

Podjetniška pot, kot je njuna, zahteva veliko odrekanja. »Morda si kdo predstavlja, da sva le nekaj zamešala v domači kuhinji, potem pa je vse steklo samo od sebe. Ne, celoten proces, od izbire človeku prijaznih in neškodljviih sestavin preko same proizvodnje do stika s kupci, je precej naporen. Prostega časa praktično nimava. Vsak dan popoldne zaženeva proizvodnjo in sva do večera v kleti, kot tudi vse vikende,« pravi par. Medtem ko ima Simon še redno službo kot vodja ključnih kupcev pri Coca-Coli, se Tina zdaj posveča le Nelipotu. »Čeprav nimava prostega časa, tega ne vidiva kot težavo, saj delava to, kar naju izpopolnjuje, kjer sva lahko kreativna in se lahko izražava brez omejitev,« sklene podjetniški par. 

Članek je bil prvotno objavljen v februarski, 441. številki MM-a. Na spletu objavimo le 20 odstotkov člankov iz revije. Na MM se lahko naročite na i[email protected]