• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Novi MM: »Marketing je najpomembnejše orodje pri delovanju podjetja«

Priprave na 27. Slovenski oglaševalski festival so v polnem teku. V naslovnem intervjuju 442. številke Marketing magazina smo se pogovarjali z Enzom Smrekarjem, letošnjim dobitnikom nagrade za oglaševalsko osebnost. Prepričan je, da bi moralo celotno podjetje stremeti k čim boljšemu poznavanju potrošnika. Tudi sam se stalno poskuša postaviti v kožo tistega, ki ga nagovarja. To je tudi njegov recept za uspešen marketing. Z njim smo se pogovarjali še o olimpijskih igrah, odnosu med marketingom in prodajo, vodji kot trenerju in seveda Argeti.

Enzo Smrekar je v svoji 30-letni menedžerski karieri med drugim sodeloval pri združitvi Droge in Kolinske, nato pa vodil prodajni proces Droge Kolinske, ki jo je prevzela Atlantic Grupa. V vsem tem času je bdel tudi nad blagovno znamko Argeta, ki mu je predstavljala še poseben izziv. Zdaj, po več kot desetletju, odkar je prevzel področje delikatesnih namazov, je Argeta med vodilnimi v svoji kategoriji na več evropskih trgih, nedavno pa so proizvodnjo vzpostavili tudi na ameriškem trgu.

»Če dovolj ljudi povprašuje po ekskluzivnem in zdravem izdelku, se proizvajalec običajno odzove. Mi pa smo se že pred časom odločili, da se te igre ne bomo šli na takšen način, ampak jo bomo obrnili tako, da bomo mi tisti, ki bomo soustvarjali trende. Globalni trendi so prisotni in znani, ampak odgovornost močnih blagovnih znamk je, da te trende tudi udejanjajo,« pripoveduje Smrekar.

Argeta se ponaša tudi z najučinkovitejšimi tržnokomunikacijskimi akcijami; je edina znamka v regiji, ki je v hudi konkurenci globalnih igralcev kar dvakrat prejela evropsko nagrado za tržnokomunikacijsko učinkovitost Euro Effie. Poleg tega se je kot edina znamka iz tega dela Evrope pridružila skupini 0,03 odstotka blagovnih znamk na svetu, ki jih javnost prepozna že po obliki, barvi ali vzorcu, kot so Milka, Manner in Burberry, saj ima zaščiten svoj prepoznaven odtenek oranžne barve.

V novi številki MM-a pišemo tudi o številnih kreativnih prijemih blagovnih znamk. KFC je na primer o odprtju svoje prve restavracije v Sloveniji želel oznamčiti avtocesto, Lacoste pa se je za namen opozarjanja pred izumrtjem ogroženih živalskih vrst odpovedal svojemu ikoničnemu krokodilčku.

Pogledali smo tudi, kako v Sloveniji nastajajo še vedno zelo priljubljene televizijske serije in kolikšno pozornost podjetja namenjajo korporativnim videovsebinam.

Mite o kreativnosti razbija najboljši slovenski kreativec Aljoša Bagola, poročamo pa tudi s konferenc InOrbit, SAS Forum in Mobile World Congress.

MM NOVICE

Kdo bo na govorniškem odru 27. SOF?

Žirijo 7. Diggita bo vodila Barbara Randić

Spletni portal 24ur.com v novi podobi

KOLUMMNE

Denis Oštir: Kdo bo rešil novinarstvo?

Janja Božič Marolt: Kako ga čutim, ko sem sama s seboj

Petra Krulc: »Moje ime je Guayaquil in pišem se Ecuador!«

Aljoša Bagola: Kako biti kreativen?

MED ZNAMMKAMI

Ime ceste po blagovni znamki? Zakaj pa ne, če uspe.

Blagovne znamke in inovacije z roko v roki

10 (ne)običajnih korakov do lansiranja novega izdelka

John Quinn, ambasador viskija Tullamore Dew

Zgodba o polo majici in Krokodilu

RAZISKUJEMMO

Kako zagotoviti, da si bodo potrošniki vaš oglas vtisnili v spomin?

Miti in resnice o milenijcih

Prebivalci Slovenije smo srečni in optimistični

DIGITALNO

Trije ključni trendi s svetovnega mobilnega kongresa

InOrbit 2018

Podatki so nova nafta – pa jih znamo tudi izkoriščati?

KREATIVNO

»Oblikovanje je najcenejši način delanja napak«

ZEK Crew: kreativna nevihta, ki divja že 18 let

Estetska embalaža povečuje (nakupno) privlačnost izdelka

Lastni oglasi kovača vizualne umetnosti

Dogodki v živo: ko so izkušnje pomembnejše od dobrin