• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Spoznajte prvega kiborga na svetu

Ko Neil Harbisson hodi po ulici, se vsi ozirajo za njim. Nič presenetljivega, glede na to, da mu iz glave štrli prava antena. Ta Britancu, ki je odraščal v Španiji, omogoča, da sliši barve. Ker je od rojstva barvno slep, mu tehnologija omogoča, da barve zaznava drugače od drugih ljudi. Zaradi antene in še nekaterih drugih vsadkov v telesu ga je britanska vlada tudi uradno priznala za kiborga.

Neil Harbisson je radno prvi kiborg na svetu.

Prav družbeni vidik je največja »nadloga«, s katero se zaradi izstopajoče antene sooča Neil Harbisson. Kot je na konferenci Analytics Day, ki jo je v Beogradu organiziralo podjetje za programsko opremo SAS, povedal uradno prvi kiborg na svetu, mu najprej nihče od kirurgov ni hotel vsaditi antene v lobanjo, saj se jim to ni zelo etično. Po eni strani zato, ker antena ni nekaj, kar bi bil običajni del človeškega telesa, poleg tega pa takšno »čutilo« še ni obstajalo, saj sega onkraj običajnega človeškega zaznavanja. Kljub takšnim pomislekom so se na kliniki v Barceloni vendarle odločili, da mu izpolnijo njegovo gorečo željo in zdaj že 14 let živi z drugačnim zaznavanjem barv.

Ni umetna inteligenca, temveč umetno čutilo

»Ne gre za umetno inteligenco, niti za virtualno, obogateno ali kakršno drugo resničnost. Gre za umetno ustvarjeno čutilo, ki pa ga napajajo moji lastni možgani in ne neki stroj,« je pojasnil Harbisson. Ima se tudi za tako imenovanega »sensoastronavta«, saj trdi, da mu antena omogoča tudi povezavo z Nasino mednarodno vesoljsko postajo, tako da lahko sliši tudi barve iz vesolja. Preko brezžične povezave je povezan s petimi ljudmi z vseh celin sveta, ki mu »pošiljajo« barve: »Ti ljudje bi lahko obarvali moje sanje. Če mi nekdo iz Avstralije pošlje podobo sončnega zahoda, se mi bodo sanje obarvale rumeno.«Poleg tega sliši tudi barve človeških obrazov. »Ljudi ne zaznavam kot belopolte ali temnopolte, temveč kot različne odtenke oranžne barve,« je pripovedoval.

Tehnologija kot običajni del človeškega telesa?

Leta 2010 je ustanovil organizacijo Cyborg Foundation, katere poslanstvo je zagovarjati pravice kiborgov, promovirati umetnost kiborgov in podpirati druge ljudi, ki želijo postati kiborgi. »Zagovarjam pravico, da bi oblikovali sami sebe, kot si želimo. Sami se lahko odločamo, katera čutila in dele telesa bomo imeli. Antena je postala del mojega telesa in ne le predmet, ki me opredeljuje. Ne smemo se bati združevanja s tehnologijo,« pravi. Prepričan je, da bodo tudi »kiborške« operacije kmalu sprejete kot etične, tako kot so na primer transspolne, kar je bilo še pred desetletjem nekaj nesprejemljivega. »Naj tehnologija postane del človeka,« je sklenil Harbisson.

 

Več o konferenci Analytics Day, na kateri govorci razpravljajo o pomenu analitike, ki iz podatkov ustvarja poslovno relevantne informacije kot konkurenčno prednost, si boste lahko prebrali v aprilski številki Marketing magazina, ki izide 27. marca.