• Facebook
  • Twitter
  • RSS

V Kranju so tehnologiji blockchain postavili spomenik

Mestna občina Kranj (MOK) je s svečano otvoritvijo na krožišču na Ulici Staneta Žagarja odkrila prvi spomenik digitalnim tehnologijam na svetu. Ob podpori podjetij 3fs in Bitstamp je tako nastal 3 tone težak 7-metrski kovinski obod, ki obkroža simbol tehnološkega okvirja omrežja blockchain.

Foto: Andrej Trček

»Kranjsko obeležje, prvo tovrstno tudi v svetovnem merilu, je kot poklon uporabnim perspektivam novih tehnologij zagotovo zanimivo tako v arhitekturnem, urbanističnem kot tudi turističnem smislu. Predvsem z njim v svet pošiljamo sporočilo o odprtosti in tehnološki naprednosti mesta in zagotovo bomo v podjetniškem svetu tudi z njim oziroma zaradi njega postali še bolj prepoznavni,« pojasnjujejo na občini.

Simbolika postavitve prav na to kranjsko krožišče je po pojasnilu MOK večplastna. Krožišče predstavlja stičišče, iz katerega vodijo številne poti, v smislu primerljivosti s kriptosvetom pa so po njihovih besedah prav blockchain tehnologije tiste, ki ponujajo neslutene možnosti in priložnosti. Spominsko obeležje je umeščeno kot »povezovalna točka kranjskega urbanega ekosistema, kar simbolizira odprtost, omreženost in povezljivost«. Spomenik avtorja Aleksandra Frančeškina je nastajal dva tedna po zamislih Selmana Čorovića.

Pobuda je prišla s Facebooka

Pobuda za umestitev v krožišče je nastala po izgradnji krožišča, in sicer se je z njo na objavo poteka izgradnje krožišča odzval občan na Facebooku. Takrat je župan Boštjan Trilar dal pobudo in pozval k sodelovanju na idejni natečaj za predlog vsebine krožišča.

Foto: Andrej Trček
Foto: Andrej Trček