• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Inštitut MIT: Lažne novice se širijo hitreje od resničnih

Da se lažne novice širijo hitreje od resničnih in imajo večji doseg, je zdaj uradno utemeljeno tudi z raziskavo Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT).

 Profesorji na MIT Sinan Aral, Soroush Vosoughi in Deb Royso raziskovali lažne novice, objavljene na Twitterju v obdobju 11 let. Analizirali so več kot 126 tisoč primerov lažnih novic in ugotovili so, da lažne (predvsem politične) novice ljudje retvitajo v veliko večji meri. Poleg političnih tem med lažnimi novicami prednjačijo še urbane legende, poslovne teme, terorizem, znanost, zabava in naravne katastrofe.

»Nekatere lažne novice se berejo že kot romani in ljudje bodo seveda bolj dovzetni za deljenje takšnih novic. Twitter je postal naš glavni vir novic. Ugotovil sem, da so večino tega, kar preberem na družbenih omrežjih, preprosto lažne novice,« je ugotovitve raziskave pojasnil Vosoughi.

Twitter je informacije posredoval na podlagi šestih neodvisnih virov, ki so skupaj preverjali pristnost novice. In ugotovitve so seveda slabe: lažne novice so v 70 odstotkih večkrat retvitane kot resnične, ki potrebujejo tudi do šestkrat več časa, da dosežejo 1500 ljudi. Poleg tega so bile le redko deljene več kot tisočkrat, medtem ko so lažne novice zlahka dosegle več kot 100 tisoč ljudi.