• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Apple ima resnično nenavadne težave

Lanskega julija smo poročali, da se Applovi uslužbenci selijo v novo, futuristično poslovno zgradbo. Zgradba v obliki prstana in z veliko osteklene površine naj bi pričala o Applovi obsedenosti z estetiko. In tu je težava: uslužbenci naj bi se »pridno« zaletavali v steklena vrata in pregrade.

 Poslopje, ki še najbolj spominja na vesoljsko ladjo, je stalo okoli 5 milijard dolarjev. Celotno območje Apple Parka stoji na nekdanjem zemljišču podjetja Hewlett Packard. Pripravo projekta je v začetni fazi nadzoroval Steve Jobs, ki je od projektantov zahteval okoljsko odgovornost. Streha je iz foto voltaičnih celic, ki dajejo objektu dovolj energije za samostojno delovanje, tu pa so še moderne, velike steklene površine.

Objekt je zasnoval znani britanski arhitekt Norman Foster, veliko besede pri vseh podrobnostih pa ima tudi Jobsov dvorni oblikovalec Jonathan Ive. Med drugim so na področju novega kampusa posadili 7 tisoč dreves, vedno je na voljo tisoč koles za zaposlene, vsa notranja oprema je vrhunska. Številne rešitve pri opremi so morali dobavitelji razviti prav za potrebe Appla.

Očitno predobro, saj naj bi imeli v iPhone zatopljeni zaposleni večkrat bližnje srečanje s steklenimi stenami. In kot še poroča Bloomberg, to za Apple sploh ni prvi primer. Leta 2011 naj bi se 83-letnica zaradi identičnega razloga zaletela v steklena vrata in si zlomila nos. Na portalu TechCrunch so to »problematiko« proimenovali kot neke vrste obogateno resničnost.