• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Xilenijci – mikrogeneracija med generacijo X in milenijci

Prebiranje ugotovitev raziskav o vedenju različnih segmentov potrošnikov vas lahko hitro zmede. No, pravkar ste dobili še en razlog za zmešnjavo. Spoznajte xilenijce oziroma generacijo, »ujeto« med generacijo x in milenijci.

Foto: Pixabay

Xilenijci, potomci »baby boomerjev« (rojenih po 2. svetovni vojni) in predhodniki milenijcev (rojenih med letoma 1982 in 2004), naj bi bili po zapisu na portalu Huffington Post rojeni med letoma 1977 in 1983. Torej v času, ko je izšla prvotna trilogija Vojne zvezd. Zanje so značilni »analogno otroštvo«, »digitalna odraslost« ter »cinizem generacije X in optimizem in odločnost milenijcev«.

»Dejansko obstaja mikrosvet med uveljavljenima generacijama. Ta svet je med generacijo X, nekoliko depresivno generacijo v flanelastih srajcah, ki posluša grunge, in milenijci, ki naj bi bili optimistični in včasih kar preveč samozavestni,« je povedal Dan Woodman, profesor sociologije na Univerzi v Melbournu. Kot pomembnega je dodal še »tehnološki« vidik. Generacija X se je morala tehnološkim novostim prilagajati, milenijci pa so z njimi odrasli in jih imamo za tehnološko najbolj »ozaveščeno« generacijo.

Tržnoraziskovalno GfK podjetje v svoji raziskavi poudarja, da se oglaševalci od njih za zdaj lahko le učijo. Ker predstavljajo most med dvema generacijama, je od posameznih xilenijcev odvisno, ali se diferencirajo kot malce starejši ali mlajši od njih. Ni malo primerov, ko ima neki xilenijec vse mogoče tehnološke »igračke«, po drugi strani pa še vedno kupuje DVD-je.