• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Potujemo večkrat za krajši čas in najraje plačujemo z gotovino

Ponudnik plačilnih kartic Visa je izvedel raziskavo o vedenju in vzorcih porabe denarja popotnikov. Ugotovitve odkrivajo številne spremembe v načinu potovanja. Med drugim tudi to, da v tujini še vedno največ plačujemo z gotovino.

Foto: Pixabay

Na »trgu« potovanj ponudniki turističnih storitev beležijo pomembne spremembe, kaže raziskava med več kot 15 tisoč sodelujočimi iz 27 držav. Ti si raje privoščijo krajša potovanja, vendar je teh potovanj tudi več. 11 odstotkov potovanj je vključevalo obiske večjega števila držav, kar po opažanjih raziskovalcev kaže na potrebo po povezovanju mednarodne turistične ponudbe. Najbolj obiskane države so Japonska, ZDA in Avstralija.

Zanašamo se na tehnologijo, a ne pri plačevanju

Ne preseneča ugotovitev, da je dostop do interneta na potovanju za večino sodelujočih nuja. Nekaterim zaradi ohranjanja osebnih in poslovnih stikov, drugim za sprotno načrtovanje potovanja. V dveh letih je uporaba tehnologije za načrtovanje in iskanje destinacij porasla za 5 odstotnih točk. Od 88 odstotkov popotnikov, ki so imeli dostop do interneta, jih je polovica uporabila aplikacije za deljenje prevozov, kažejo ugotovitve. Kljub temu pri mednarodnih plačilih popotniki še vedno prisegajo na gotovino. Številni popotniki na potovanjih sicer uporabljajo plačilne kartice, vendar jih večina (77 odstotkov) za nakupe raje uporabi gotovino.

Največji zapravljivci so popotniki iz Savdske Arabije

Največ denarja za potovanja porabijo Savdski Arabci. Hkrati je to edina skupina popotnikov v raziskavi, ki namerava svoje izdatke v prihodnje zmanjšati. Nasprotno pa bodo Kitajci, Avstralci, Američani in Kuvajtčani postali še večji zapravljivci.

Povprečni svetovni popotnik porabi 1452 evrov na potovanje. V naslednjem letu naj bi se ta znesek dvignil za 36 odstotkov. Še najbolj naj bi razprli denarnice popotniki s področja Azije in Pacifika, in sicer za kar 45 odstotkov. Ta številka pa bo še vedno manjša od največjih zapravljivcev, ki nameravajo na naslednjem potovanju potrošiti med 2814 in 3887 evri. Evropejci bomo potovanjem namenili 20 odstotkov več, a v primerjavi z drugimi regijami bomo ostali še vedno najbolj varčni. Potovanju bomo namenili v povprečju 1141 evrov.

Več informacij o raziskavi si lahko preberete tukaj.