• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Vplivnež s slabim vplivom, drugič

Logan Paul je za Švedom Felixom Kjellbergom že drugi »milijonar z YouTuba«, ki je šel s svojimi objavami krepko predaleč. Američan je v gozdu na Japonskem našel truplo samomorilca in se mu odkrito posmehoval. YouTube se ni odzval in posnetek je zabeležil milijon všečkov, preden ga je Paul sam odstranil.

Logan Paul je bil s svojim bratom Jakom ena največjih zvezd platforme Vine, ki pa jo je matično podjetje konec leta 2016 ukinilo. Zahvaljujoč svojim (večinoma) duhovitim objavam se je dobro znašel tudi z daljšimi posnetki na YouTubu. Pri 22 letih se na svojih dveh kanalih ponaša s skupaj 19 milijoni naročnikov, samo iz oglaševanja pa naj bi zaslužil milijon dolarjev (832 tisoč evrov) na mesec.

Čeprav je Susan Wojcicki, direktorica YouTuba, v decembrskem zapisu na blogu napovedala vojno proti spornim vsebinam, so mehanizmi platforme kot v primeru Kjellberga (z vzdevkom PewDiePie) odpovedali. Še več, sporni posnetek z naslovom »Našli smo truplo« se je zaradi velikega števila naročnikov in ogledov znašel v razdelku »Priljubljeno« (»Trending«). Logan Paul je posnetek sicer odstranil sam in objavil vlog z opravičilom. V času pisanja članka ima blizu 15 milijonov ogledov.

In kot poudarja veliko spletnih komentatorjev, je omenjeni incident predvsem budnica YouTubu, da a) naredi (še) en korak naprej pri preprečevanju spornih vsebin, in b) začne strožje obravnavati svoje »zvezde« z milijoni sledilcev, ki si velikokrat dovolijo veliko preveč.