• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Filmski prevzem stoletja: Disney tudi uradno kupil 21st Century Fox

Po tednih namigovanj je tudi uradno. Disneyjev nakup velikega tekmeca ocenjujejo na 66 milijard dolarjev (56 milijard evrov). Prevzem še čaka na odobritev agencije za varstvo konkurence.

Robert A. Iger, izvršni direktor, The Walt Disney Company, in Rupert Murdoch, direktor, 21st Century Fox (Foto: Business Wire)

Največ ugibanj se pojavlja v produkcijskem delu. Iz Foxovih studiev prihajajo megauspešnice, kot so serije Simpsonovi, Moderna družina (Modern family) in This is us. Disney bo po novem upravljal Foxove produkcijske studie, 22 regionalnih športnih kanalov, družbi Sky in Star ter kanale National Geographica. Disney, ki ima v lasti tudi televizijski studio ABC in športno mrežo ESPN, večji preboj napoveduje tudi na področju pretočnih vsebin, kjer sicer vodita Netflix in Amazon.


»Pridobitev podjetij iz portfelja 21st Century Fox odraža povečane potrebe potrošnikov po večji raznolikosti zabavnih vsebin, ki morajo biti bolj dosegljive in zanimive kot kdaj koli prej,« je povedal Bob Iger, Disneyjev izvršni direktor. V tako imenovani »Igerjevi dobi«, kot številni imenujejo njegov mandat, je Disney kupil kar tri produkcijske studie, in sicer Marvel, Lucasfilm in Pixar.

Tako kot pri vseh velikih prevzemih so tudi v tem primeru mnenja različna. Pri Disneyju pravijo, da konglomerat doživlja transformacijo. Analitiki časopisa Financial Times pa omenjene nakupe komentirajo z opozarjanjem na dejstvo, da Disney s filmskimi uspešnicami polni finančne luknje, ki jih v zadnjih letih puščata manjši obisk tematskih parkov in prodaja spominkov.

»Novi Fox« bo  obdržal športne programe Fox Sports 1 in  2, the Big Ten Network, Fox News,  Fox Business Network in FOX broadcast network. V lasti ima tudi medijske hiše, kot sta Wall Street Journal  in The Times.