• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Google bo zaposlil »na tisoče« spletnih moderatorjev

Po spletnem pogromu zaradi slabe regulacije je Google napovedal zaposlitev novih moderatorjev za urejanje vsebin. Njihovo delo se bo nanašalo predvsem na YouTube, kjer so šele po številnih opozorilih odstranili nasilne videovsebine, vključno z zlorabo otrok.

Foto: Pixabay

Googlovim oziroma YouTubovim težavam s spornimi vsebinami še ni videti konca. The Guardian in The New York sta pred kratkim poročala o številnih pomanjkljivostih YouTubovih filtrov za otroke. Čeprav naj bi filtri zagotavljali »varnost« pred neprimernimi vsebinami, so imeli otroci na vpogled številne videoposnetke s prizori nasilja. Poleg tega je BuzzFeed poročal o kanalih na YouTubu z naloženimi videoposnetki mučenja in zlorabe otrok.

»Po vseh dobrih je prišla na dan tudi težavna stran odprtosti YouTuba. Ljudje s slabimi nameni zlorabljajo našo odprtost za zavajanje, manipulacijo, nadlegovanje in celo škodovanje drugim,« je na YouTubovem blogu zapisala direktorica Susan Wojcicki. Poleg povečanih naložb v umetno inteligenco in strojno učenje je Wojcickijeva zagotovila, da bodo dodatno zaposlili 10 tisoč moderatorjev. »Ljudje ostajajo najpomembnejši pri odstranjevanju spornih vsebin in pri razvijanju sistemov umetne inteligence. Človeški razum je namreč ključnega pomena pri ocenjevanju spornosti vsebin.«