• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Boljše starš v pižami kot vinjen voznik

Luna TBWA, Generali zavarovalnica, Zavod Vozim in Toyota Slovenije so združili moči v akciji »Heroji furajo v pižamah«. Pobudniki nagovarjajo mlade in njihove bližnje, naj nikoli ne vozijo vinjeni ali prisedejo k vinjenemu vozniku.

»Ideja za poimenovanje akcije izhaja iz dejstva, da heroj ni tisti, ki sede za volan pijan, ampak skrben starš ali bližnji, ki se sredi noči odpravi po svojega otroka ali bližnjega na zabavo. »Rešitev, ki lahko obvaruje življenje, je zgolj v dogovoru, v enem klicu!« pojasnjuje Tine Lugarič, kreativni direktor v Luni TBWA. Ob tem dodaja, da je starša v pižami pred diskoteko lažje »preživeti« kot prometno nesrečo pod vplivom alkohola.   

Pobuda pa se z drugačno rešitvijo nadaljuje v decembru. Vozniki invalidi, člani Zavoda Vozim, bodo izvajali brezplačne vožnje z zabav v treh slovenskih mestih s Toyotinimi prilagojenimi vozili. »Mlade bomo vozili z zabav v treh slovenskih krajih ter se drugače lotili preprečevanja voženj pod vplivom alkohola in problematike pitja alkohola,« pravi Danijela Stojanović, vodja marketinga v Toyoti Slovenija. Kot pojasnjujejo pobudniki akcije, gre za kraje, kjer ni organiziranega javnega lokalnega prevoza in taksi služb. Delež prometnih nesreč mladih zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali drog je tako precej večji.

Sodelujejo tudi znani Slovenci

V pobudi sodelujejo tudi znani Slovenci, kot sta Dejan Zavec in pevka Alya, ki kot ambasadorji projekta pomagajo širiti zavedanje o problematiki. »Nekaj moramo premakniti. Nadaljevali bomo tudi v šolah, na ravni zakona in širše. Imamo že veliko načrtov, kako bomo akcijo v prihodnosti še okrepili,« načrte za prihodnost razkriva David Razboršek iz Zavoda Vozim.

Žalostna statistika, pa se je šele dobro ozačelo

Dejstvo, da do vsake tretje prometne nesreče na slovenskih cestah še vedno pride zaradi vožnje pod vplivom alkohola, Slovencem ne more biti v ponos. Od teh vsako tretjo povzroči mladostnik, 22 let pa je povprečna starost oseb, ki zaradi prometne nesreče pristanejo na invalidskem vozičku. Po podatkih policije so samo novembra na slovenskih cestah odvzeli 300 vozniških dovoljenj. »Veseli« december, ko je na slovenskih cestah največ nesreč, pa se je šele začel.