• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Umrl je Primož Žižek

Veliko prezgodaj nas je zapustil prijatelj, sodelavec, kolega Primož Žižek. Primož je bil vizionar, strateg in idealist. Na vseh področjih. Bil je ustanovitelj analitično svetovalnega podjetja za digitalno poslovanje E-laborat in vodja Akademije za poslovni internet Netfork, ki ravno letos obeležuje deset let delovanja. Septembra letos je pod umetniškim imenom Erik Platon izdal svoj glasbeni prvenec EPP - Ekonomsko propagandni pop.

Primož se je leta 1972 rodil v Novem mestu. V mladih letih je bil vrhunski športnik, jugoslovanski mladinski prvak v metu kladiva. Kot vsak pravi najstnik se je veliko ukvarjal z glasbo, igral v skupinah Peta avenija in Lost Californians, kasneje pa je pisal besedila in glasbo za nekatere novomeške (tudi za skupino Dan D) in tudi druge glasbenike in izvajalce. Konec devetdesetih se je lotil podjetništva in skrbel za izdajanje Almanaha slovenskih občin. V času začetnega razvoja digitalne industrije je hitro prepoznal neskončno paleto možnosti, ki jo ponuja. Kdor ga je spoznal v tem obdobju, se ni mogel načuditi količini in širini idej in znanj, ki jih je stresal iz rokava. Znanje je nadgradil na Britanskem inštitutu za marketing in na poslovni šoli IEDC Bled, kjer je pridobil naziv MBA.

Primož je znanja delil kot predavatelj pri Londonski šoli za odnose z javostmi (LSPR), pogosto je predaval in vodil delavnice doma in v tujini. Napisal je veliko člankov in prispevkov za slovenske in tuje medije, med drugim je soavtor knjige Outernet – Preobrat v poslovanju na internetu. Njegovo poslovno pot je zaznamovalo tudi delo pri Najdi.si, kjer je vodil marketing in prodajo, ter sodelovanje z agencijama Spem in Pristop.

Pred kratkim smo se z njim pogovarjali za MM. V pogovoru je med drugim govoril o svetovanju, glasbi in prijateljstvu.

O prijateljstvu

Zanimiv paradoks se mi zdi, da imamo ogromno prijateljev na Facebooku in čedalje manjše število prijateljev v življenju, saj zanje preprosto nimamo več časa, ker ga namenjamo – Facebooku. Če želiš nekaj pomeniti na Facebooku, moraš vanj vložiti čas, ki si ga prej mogoče namenjal čemu bolj smiselnemu.

O glasbi

Glasba je zame prostor, kjer mi ni treba razmišljati o nobenih pravilih vedenja, politični korektnosti in se mi ni težko razkriti ter govoriti o osebnih temah in zgodb, ki jih opazujem okrog sebe, skriti v besede in melodije. Recimo, da je to zame polje svobode. Če za nečim ne stojim, se ne izpostavljam, ker ne čutim te potrebe. Ko pa nekaj narediš, moraš za tem stati. Moj edini cilj je, da posamezna pesem pride do čim večjega števila ljudi. 

O svoji vlogi svetovalca

Svetovalec ne more prevzeti vloge odločevalca v podjetju. Sodelujem s tistimi podjetji, ki ocenjujejo, da potrebujejo vez med izvedbo in strategijo ter razmislek na strateški ravni. V tem uživam, vendar je to delo naporno in povzroča velik pritisk, saj se stvari spreminjajo, reorganizirajo, pogosto se na novo postavljajo oddelki in prerazporejajo ljudje. Če si etičen, pošten in gojiš spoštovanje do tega, kar počneš, na koncu vsi pridobijo – tako zunanji partnerji kot tudi interna javnost.