• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Ste zgroženi nad lažnimi novicami? Pripravite se, najslabše šele prihaja.

Za zdaj poznamo lažne novice le v pisni obliki. Kmalu jih lahko pričakujemo še v obliki video- in zvočnih posnetkov.

Foto: Pixabay

Med zadnjimi ameriškimi predsedniškimi volitvami se je Facebook izkazal kot odlično orodje za širjenje lažnih novic. Po nekaterih podatkih se je v mesecih pred dnevom D na družbenih omrežjih širilo več lažnih kot pa resničnih novic. S pomočjo (pametnih) propagandnih »strojev« se je izigravalo algoritme, s katerimi so se širile lažne novice in tako vplivale na javno mnenje.

Danes pisne, jutri zvočne in video lažne novice?

Steven Van Belleghem, mednarodno priznan marketinški strokovnjak, v svoji novi knjigi Stranke dan pojutrišnjem (Customers the Day After Tomorrow) piše tudi o »napredku« lažnih novic. Med drugim se sprašuje, ali bomo do naslednjih ameriških volitev lahko sploh ločili med pravimi in lažnimi novicami? Kanadski start-up Lyrebird lahko že danes oponaša kakršen koli glas. Če imajo na voljo 60 sekund zvočnega posnetka glasu katere koli osebe, lahko ustvarijo poljuben zvočni zapis, ki bo deloval kot resničen. Na njihovi spletni strani lahko poslušate imitacije Baracka Obame, Donalda Trumpa in Hillary Clinton. Dejstvo je, da omenjene osebe niso (vsaj ne aktivno) pomagale pri nastanku lastnih ponaredkov.

Profesor na Univerzi Berkeley Pieter Abbeel predvideva, da bodo lažne novice kmalu zamenjali lažni videoposnetki, v prihodnosti pa bo mogoče simulirati tudi 3D-slike. Ustvariti bo mogoče tudi videoposnetke dogodkov, ki se v resničnem življenju niso nikdar zgodili. Pričakujemo lahko na primer lažne videoposnetke, ki prikazujejo politike v slabi luči. Z razvojem novih tehnologij se bo kmalu pojavila tudi potreba po strožjih etičnih pravilih, ki jih bodo morali upoštevati vsi, ki se ukvarjajo s 3D-sliko in njeno manipulacijo. Pomembna bo tudi vloga Facebooka in YouTuba, če želita kredibilen vir novic.