• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Ali je to prihodnost prečkanja cest?

Pa smo dočakali tudi pametni prehod za pešce. V Londonu je zavarovalnica Direct Line v sodelovanju z agencijo Saatchi & Saatchi London premierno predstavila rešitev za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Direct Line in Saatchi & Saatchi sta prehod ustvarila v sodelovanju z urbanimi tehnologi. Kreativna rešitev temelji na neprijetnem podatku. V Veliki Britaniji je zaradi nepreglednosti prehodov za pešce več kot 7 tisoč nesreč na leto.

Prehod deluje na podlagi senzorjev, ki zaznavajo pešce, kolesarje in avtomobile. Poseben poudarek je tudi na pešcih, ki so zatopljeni v telefone (glave gor!). Če ste na primer pešec, vam bo prehod z belo označbo signaliziral varno pot čez cesto. Ko prehod ni varen (kar v videu ponazorijo s šolarjem, ki mu na cesto uide žoga), se bo izrisala signalizacija, ki na podlagi gibanja izriše vašo potencialno pot. Na ta način vašo »prisotnost« signalizira tudi drugim udeležencem v prometu. Naj vas predstavitveni video ne zmede, saj je prilagojen britanskemu prometu.

»Ceste so srce vsakega mesta. So polne življenja. Vendar pa vedno manj sledijo dinamiki tega življenja. Pametna rešitev pomeni tudi pametne ceste, ki pazijo na nas,« je povedal Will john, kreativni direktor pri Saatchi & Saatchi London.