• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Preden kupite novega, počistite starega. Temeljito in preprosto.

Si že nekaj časa ogledujete nov telefon? Boljše vprašanje bi bilo, kdo si ga ne. Še preden uresničite odločitev o nakupu, razmislite o prodaji starega telefona. Preden pa ga dejansko predate v roke neznancu, imate nekaj malega dela. Če seveda cenite zasebnost.

Foto: Pixabay

V času uporabe telefona se je na njem nakopičilo precej vsebine. SMS-i, sebki ob vseh priložnostih in še marsikaj drugega zasedajo veliko prostora. Zadnja stvar, ki si je želite, je, da bi do vaših zasebnih informacij dostopal neznanec. Da boste pri prodaji telefona mirni, vam ponujamo nekaj nasvetov.

iPhone

Preden se znebite vseh datotek, vas čaka nekaj pomembnih korakov. Da bi se izognili morebitnim težavam, naprej prekinite vse povezave s pametno uro Apple Watch. Nato ustvarite varnostno kopijo (Backup), da bodo vse stvari točno tam, kjer ste jih pustili. Pripravljeni na izbris?

Najprej je na vrsti izpis iz iClouda. To storite tako, da v nastavitvah kliknete na svoje ime, podrsate malce nižje in se odjavite. Ko vnesete svojo identifikacijsko številko in geslo, kliknete ugasni (Turn Off). Nato se vrnete na nastavitve, kjer kliknete Splošno (General), podrsate nižje do gumba ponastavi (Reset). Izberete Izbriši vso vsebino in nastavitve (Erase All Content and Settings). Voilà, zmagali ste!

Še ena pomembna stvar. Če bo vaš naslednji telefon temeljil na operacijskem sistemu Android, pustite lekadol pred potencialnim glavobolom v omari in izklopite tudi iMessage. S tem boste namreč preprečili, da bi na vašem novem telefonu zgrešili kakšno sporočilo.

Android

Pri telefonih z operacijskim sistemom Android je situacija nekoliko drugačna, vendar še vedno dokaj preprosta. Najprej je treba sinhronizirati vse aplikacije z vašim računom. To lahko storite tako, da v nastavitvah izberete račune, kliknete na sinhronizacijo računa in izberete Sinhronizirajte zdaj (Sync Now).

Prvi korak je mimo, čas je za varnostno kopijo. Ponovno se vrnite v nastavitve, kjer izberite sistem (System) in kliknite na varnostno kopijo (Backup), pri tem pa vklopite varnostno kopiranje na Google Drive (Backup to Google Drive). S tem si boste zagotovili, da so vaši podatki na varnem.

Podatke ste spravili pod streho, zdaj jih lahko s telefona popolnoma izbrišete. V nastavitvah kliknete sistem (System) nato pa izberete ponastavitev (Reset). Temu sledi klik na tovarniško posodobitev nastavitev (Factory Data Reset), nato pa klik na Ponastavi telefon (Reset phone)). 

Povzeto po Wired