• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Google: Tudi Slovenci smo ves čas na spletu

Googlova raziskava o spletnem vedenju uporabnikov kaže, da 78 odstotkov Slovencev redno uporablja internet za osebne namene. Pri tem najpogosteje uporabimo prenosni računalnik, v povprečju pa do interneta dostopamo na 2,8 napravah.

V raziskavi Connected Consumer Study 2017 je Google ugotavljal spletno vedenje uporabnikov v 63 državah. V Sloveniji je v raziskavi sodelovalo tisoč ljudi, starejših od 16 let. 78 odstotkov Slovencev je rednih uporabnikov interneta za osebne namene. Na globalni ravni je ta delež 82 odstotkov. Najbolj aktivni so uporabniki v starostnih skupinah med 25 in 34 let in med 35 in 44 let. Raziskovalci poudarjajo, da je delež uporabe interneta sicer precej enotno razdeljen v vseh starostnih skupinah.

Slovenci v povprečju do interneta dostopamo na 2,8 napravah. 70 odstotkov nas uporablja pametne telefone (63 odstotkov v letu 2016), 77 odstotkov prenosne računalnike in 57 odstotkov pametne televizije. V letu 2017 je 24 odstotkov uporabnikov v enaki meri uporabljalo pametni telefon in računalnik/tablico za dostop do spleta, za 24 odstotkov vprašanih pa je pametni telefon prva izbira ob brskanju po spletu.

»Ugotovitve kažejo, da smo priča novi vrsti uporabnika, imenovanega »onliner«. Nadaljuje se rast uporabe mobilnih naprav, kar vpliva na to, kako ljudje komuniciramo in delujemo na digitalnem področju. Zdaj je pravi čas, da podjetja raziščejo, kako izkoristiti te nove priložnosti za podporo potrošnikom in doseganje poslovnih ciljev,« je komentiral Joško Mrndže, Googlov regionalni direktor za regijo Adriatik.

Celoten dokument je dostopen tukaj.