• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Tomaž Drozg, izdajatelj slovenskega Playboya: Slovo neutrudljivega vizionarja

Preminil je Hugh M. Hefner, ustanovitelj Playboya in ameriška ikona. Decembra 1953 je v njegovi kuhinji nastal prvi izvod revije s (izposojeno) fotografijo Marilyn Monroe. Vse ostalo je več kot zgodovina.

Foto: Wikipedia

Kot je za MM povedal Tomaž Drozg, predsednik uprave Adria Medie in izdajatelj slovenskega Playboya, številni ob Hefnerju zmotno pomislijo najprej na gola dekleta in huronske zabave na njegovem dvorcu. Gre za ikono, ki je spremenila medijski svet. »Svoboda medijev je z njim predvsem v Ameriki odprla novo poglavje. Brezkompromisno je odpiral vprašanja rasne in verske nestrpnosti, svobode žensk, bil je borec proti vojnam in velik mecen sodobne umetnosti. Dal je besedo ljudem, ki je v Ameriki sicer nikdar ne bi dobili. In tudi lepoto, ki je zlepa ne bi bili deležni,« pojasnjuje Drozg. S »Hefom« zanj ni odšel le eden od največjih urednikov v zgodovini novinarstva, ampak revolucionar, ki ga bo šele zgodovina postavila ob bok največjim.

Človek, ki je ZDA ponudil goloto in medijsko svobodo hkrati

Seveda pa konzervativni Ameriki leta 1953 Hefner ni ponudil le golote. »Z revolucionarnim konceptom revije, kultnimi intervjuji, ki so dali besedo ikonam druge polovice prejšnjega stoletja, od Martina L. Kinga do Yasserja Arafata in Fidela Castra, je popolnoma spremenil globalno medijsko podobo,« pravi Drozg. Hugh Hefner je bil po njegovem prepričanju mnogo več kot ustanovitelj in urednik največje moške revije v zgodovini - bil je neutrudljivi vizionar.

Tomaž Drozg, predsednik uprave Adria Medie in izdajatelj slovenskega Playboya (Foto: Arhiv MM)

Playboy v Sloveniji

Prva številka Playboya v slovenkskem jeziku je izšla 25. maja 2001 in je v celoti sledila Hefnerjevemu konceptu revije za moške. »Bolj kot si mislite, jo rade berejo tudi ženske. Tako kot Amerika in svet, je tudi dolina Šentflorjanska krvavo potrebovala Playboy. Naslednja številka slovenskega Playboya bo zato v celoti posvečena Hef-u«, je še napovedal Drozg, ki je gospoda Hefnerja tudi osebno spoznal.

Za vedno si ga bomo zapomnili po citatu, ki ga je živel: »Življenje je prekratko, da bi živeli sanje nekoga drugega«.