• Facebook
  • Twitter
  • RSS

»Težava postane aktualna, ko se prikrade v naš vsakdan«

Obiskovalce nekaj lokalov v Zagrebu in Beogradu je čakalo presenečenje. Pijačo so jim kljub hudi vročini namenoma postregli brez ledu. Zarota, nevljudnost? Ne, temveč aktivacija Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) in agencije Bruketa & Žinić OM.

Avgustovski vročinski val nekaterih lokalov v Beogradu in Zagrebu ni odvrnil od nedopustne poteze – strežbe pijače brez ledu. Obiskovalce je presenetila le slamica z napisom: »Se sprašujete, zakaj ni ledu? Veliko bolje bi bilo, če bi kaj skupaj ukrenili proti globalnemu segrevanju!«

»Vsi smo seznanjeni s problematiko globalnega segrevanja. Vendar pa imamo tudi vsi občutek, da se dogaja nekje drugje. Z akcijo smo želeli pokazati, da je problem tukaj in zdaj. Aktualen postane šele, ko se prikrade v naš vsakdan. Želeli smo pokazati, da je za spremembe potrebna konkretna akcija in angažma vsakega izmed nas,« je idejo za MM komentiral Ivan Pavičić, tekstopisec v agenciji Bruketa & Žinić OM. No, v avgustovski vročini le niso bili tako nečloveški. Led ste lahko dobili, če ste fotografijo delili na družbenih omrežjih in informacije širili med svojimi prijatelji.

Kot je povedal Nikola Žinić, kreativni direktor in soustanovitelj agencije Bruketa & Žinić OM, so v agenciji sledili jasni opredelitvi WWF-ja, ki opozarja na problematiko klimatskih sprememb. Če nekaj ne ukrenemo, bo problem jutri še večji. Ljudem sporočajo, da lahko pomaga prav vsakdo izmed nas. »Ne glejte in stojte praznih rok,« se glasi sporočilo WWF Adria.

Žinić ob tem dodaja, da je omenjena »ledena« akcija nadaljevanje uspešnega sodelovanja z WWF. V prvi akciji so na Svetovni dan parkov simbolično zaprli zagrebški park Maksimir.