• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Od hobija do enega najboljših slovenskih profilov na Instagramu

Slovenska skupnost @igslovenia na Instagramu je dosegla nov mejnik. S 60 tisoč sledilci počasi, a vztrajno stopa za @feeslovenia, uradnim profilom Slovenske turistične organizacije.

Foto: /pogotography/

Sanja in Zoran Leban Trojar sta s projektom začela pred petimi leti. Ves ta čas je @igslovenia hobi projekt, ki še vedno raste. Kot pravita sama, sta začela brez pričakovanj. Želela sta le promovirati Slovenijo na platformi, kjer jo je takrat predstavljal le malokdo. Z leti se je razvil v enega najbolj prepoznavnih slovenskih Instagramovih profilov.

»60.000 sledilcev, brez kakršne koli naložbe ali dodatne promocije, je lep dosežek. Največ pa nama pomeni dejstvo, da teh 60.000 sledilcev ni samo prazna številka, ampak skupnost, ki deli fotografije, izkušnje in informacije o Sloveniji. Več kot 400.000 fotografij pod značko #igslovenia to samo še potrjuje,« sta za MM povedala ustanovitelja. Igslovenia je zadnjih pet let stalnica med najboljšimi slovenskimi profili na Instagramu, kar si ustanovitelja štejeta med večje dosežke.

»Vsebinsko se seveda lahko primerjamo s profilom @feelslovenia, ki je v zadnjem letu močno napredoval in ima trenutno 87.500 sledilcev. Njihova rast je posledica dobrega dela in tudi zajetnih finančnih vložkov. Primer je sodelovanje s številnimi vplivneži , kot je @beautifuldestinations. Na prostovoljski ravni je super primer dobrega dela profil na primer @geoslovenija ali pa @igposocje, ki ga vodi nekaj študentk, na profesionalni ravni velja izpostaviti še @visitljubljana,« opažata sogovornika. 

Menita, da za promocijo Slovenije ogromno naredijo posamezniki. Izpostavljata @jancermelj, @lukaesenko, @iztok_medja, @anapogacar, @dreamypixels,@daniturphoto, @neworks. »Ta trenutek je zagotovo eden izmed  najpomembnejših slovenskih ambasadorjev @ciriljazbec, s številnimi sledilci in odličnimi fotografijam (mimogrede, Jazbec je med drugim pred leti ustvaril številne portrete za naslovnice MM-a, op. p.). Zanimivo je spremljati tudi posameznike, ki so specializirani za eno področje, kot recimo @petergedei za slovensko podzemlje. Najdejo se tudi tujci, ki objavijo ogromno fotografij iz Slovenije, na primer @brianwlackey.«

O vplivnežih, umetno napihnjenih profilih in (ne)transparentnosti sodelovanja na Instagramu pa si lahko preberete v članku Zorana Tojarja, ki bo objavljen v septembrski, 435. številki MM-a.