• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Norčevanje iz selfijev je brez zveze

Vsi jih delamo, vsi se jim posmehujemo. Neupravičeno. Selfiji niso nekaj novega. Samo imenovali so jih drugače. Včasih so jim rekli »avtoportreti«. Risali, slikali in drugače ustvarjali so jih največji slikarji, fotografi, umetniki iz različnih obdobij zgodovine. Na primer Frida Kahlo, Lucien Freud, Vincent Van Gogh, Caravaggio, Andy Warhol, Robert Mapplethorpe … Tudi navadni ljudje bi delali avtoportrete, če bi jih znali.

Fotografija velja za prvi fotografski selfi v zgodovini. Leta 1920 jo je posnel lastnik foto studija Joseph Byron v New Yorku.

V verjetno najbolj zanimivi, živahni in moderni londonski galeriji (Saatchi Gallery) je čez poletje na ogled odlična (brezplačna) razstava »From Selfie To Self Expression«, ki se poigrava z enim od najbolj živih fenomenov v zadnjih dveh, treh letih. V uvodnem delu razstave si je mogoče ogledati digitalne »slike« znanih slikarjev in jih všečkati (sodobni poklon umetnikom minulih stoletij). V nadaljevanju so predstavljeni pomembnejši mejniki v razvoju samoupodabljanja. Zadnji del razstave je namenjen sodobnim tehnologijam in igranju s samopodobami (različne aplikacije). 

Če boste do 6. septembra v Londonu, ne zamudite.

 Poklon klasičnim umetninam -– všečkanje.

Fotografija velja za prvi fotografski selfi v zgodovini. Leta 1920 jo je posnel lastnik foto studija Joseph Byron v New Yorku.
Igrajte se s podobami tudi sami.