• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Tudi po rekordni kazni se Googlu lahko smeji

Evropska komisija je konec junija kaznovala Google oziroma njegovo matično podjetje Alphabet z globo v višini 2,4 milijarde evrov. Sodeč po objavi finančnih podatkov za drugo četrtletje 2017 tehnološki velikan s tem ne bo imel pretiranih težav.

Foto: Pixabay

Povedano drugače, v primerjavi z zaslužki je kazen za kršenje protimonopolne zakonodaje v Evropski uniji kaplja v morje. 21-odstotno povečanje Googlovih prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani je pod preprogo vsaj začasno pometlo tudi februarsko razkritje časopisa The Times o pomanjkanju transparentnosti v spletnem oglaševanju. Prihodki v višini 22,3 milijarde evrov so še toliko bolj impresivni, ker izračun upošteva tudi kazen EK. Se je pa Googlu poznala pri dobičku. Ta je v drugem četrtletju 2017 znašal tri milijarde evrov, medtem ko je bil v enakem obdobju lani kar 4,2 milijarde evrov.

Rast prihodkov v višini 15,8 milijarde evrov, kar je 5,5 milijarde evrov več kot v enakem obdobju lani, beleži tudi YouTube, ki je bil zadnjih nekaj mesecev precej »na udaru« velikih oglaševalcev. Oglasi blagovnih znamk, kot so Mercedes, Honda in Disney, so se pojavljali na straneh ekstremističnih skupin.

Celotno poročilo najdete tukaj.