• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Googlu 2,42 milijona evrov kazni za kršenje protimonopolne politike

Evropska komisija (EK) je Googlu spisala rekordno kazen v višini 2,4 milijarde evrov zaradi omejevanja konkurence. Zlorabljal naj bi prevladujoči položaj svoje storitve primerjave cen Google Shopping. Če s sporno prakso ne preneha v 90 dneh, sledi še dodatna kazen.

Foto: Pixabay

»Ni šlo zgolj za pridobivanje strank s ponujanjem boljšega izdelka od tistih, ki jih ponuja konkurenca. Namesto tega je Google zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik, tako da je svojo storitev primerjave cen v rezultatih iskanja uvrščal višje, rezultate konkurentov pa nižje,« v sporočilu za javnost pojasnjuje komisarka Margrethe Vestager.

Če Google sklepa Komisije ne bo upošteval, se mu lahko naloži dodatna kazen v višini do pet odstotkov povprečnega dnevnega svetovnega prometa podjetja Alphabet, matične družbe podjetja Google. EK raziskuje možno zlorabo monopolnega položaja še v dveh drugih zadevah. V postopku preiskave sta operacijski sistem Android in AdSense.

Težav za Google tu še ni konec. Pred sodišči držav članic lahko prijave vložijo vse osebe ali podjetja, ki so bili oškodovani zaradi njegovega protikonkurenčnega ravnanja, sporočajo iz EK.