• Facebook
  • Twitter
  • RSS

iPROM: Mobilni trend se v letu 2017 zmanjšuje

Slovenski uporabniki spleta do digitalnih vsebin še vedno najraje dostopamo na osebnih računalnikih, največkrat z iskalnikom Chrome. Med operacijskimi sistemi ohranjata primat Android na mobilnih napravah in Windows na osebnih računalnikih, kažejo ugotovitve iPROM-ove raziskave.

»Danes mobilne naprave ustvarjajo največ internetnega prometa, a se rast v zadnjem letu bistveno upočasnjuje. Uporabnik, ki se želi v digitalno vsebino poglobiti, to še vedno počne preko računalnika. Porast mobilnih naprav zato za oglaševalce pomeni le nov kanal, ki se mu morajo zaradi drugačnih zakonitosti prilagoditi,« komentira Andrej Ivanec, direktor medijskega načrtovanja v podjetju iPROM.

Rast mobilnega dostopa do digitalnih vsebin se upočasnjuje

V letu 2017 se je delež mobilnih naprav, ki jih slovenski uporabniki uporabljajo za dostop do digitalnih vsebin, povečal z 51,1 na 56,5 odstotka. Rast med letoma 2015 in 2016 je bila precej večja, in sicer 15,3-odstotna. V iPROM-u sicer ugotavljajo, da je v letu 2017 svoja spletna mesta mobilnim napravam prilagodila že večina (več kot 50 odstotkov) slovenskih spletnih medijev.

Osebni računalniki še vedno ključni pri pregledovanju digitalnih vsebin

V obdobju zadnjih dveh let se je delež mobilnim napravam prilagojenih strani povečal za 36,2 odstotne točke. Primerjava strani slovenskih spletnih medijev kaže, da jih uporabniki aktivneje in bolj poglobljeno pregledujejo preko namiznih in prenosnih računalnikov. Delež ogledanih strani preko računalnikov (72 odstotkov) ostaja na podobni ravni kot lani.

Foto: Pixabay