• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Beesecret: dobra uporabniška izkušnja, sodoben dizajn in učinkovite zgodbe

Kako zasnovati in izvesti digitalno strategijo za povsem nov izdelek? O tem smo se pogovarjali s predstavnicami spletne agencije ENKI in podjetja Medex, kjer so nedavno lansirali spletno mesto za Beesecret, kozmetični izdelek višjega cenovnega razreda.

V podjetju Medex so v sodelovanju s spletno agencijo ENKI vzpostavili spletno mesto za svoj novi izdelek Beesecret, kremo in serum iz čebeljega strupa. Na vprašanje, zakaj so se odločili za povsem samostojno spletno mesto, ločeno od drugih izdelkov podjetja, Petra Kalan Lubajnšek, vodja poslovnega razvoja v Medexu, odgovarja, da je vstop na trg kozmetike višjega cenovnega razreda zahteval novo, drugačno strategijo in pozicioniranje. Medex zadnja leta namreč ustvari več kot deset novih izdelkov na leto, kupci pa podjetje povezujejo predvsem z izdelki, ki skrbijo za njihovo zdravje in dobro počutje. Petra Glinšek, kreativna direktorica v agenciji ENKI, dodaja: »Če smo želeli Beesecret diferencirati od drugih Medexovih izdelkov in ga obenem postaviti ob bok svetovnim blagovnim znamkam, je potreboval povsem svoj prostor.«

Pristna in iskrena predstavitev, ki bo vodila v spletni nakup

Na trgu je konkurenca kozmetičnih izdelkov resnično velika in ker Medex nastopa tudi na globalnih trgih, so si želeli platformo, ki bo Beesecret, posredno pa tudi blagovno znamko Medex, približala uporabnikom iz tujine. Vsebine spletnega mesta so zaradi tega na voljo tako v slovenskem kot tudi angleškem jeziku.

Da je na trgu vsega preveč, se strinja tudi Nika Serdoner, vodja projekta v agenciji ENKI, zato je bila njihova naloga poiskati ločnice v primerjavi s preostalo ponudbo. Cilji so bili torej jasni – trgu predstaviti nov slovenski višjecenovni kozmetični izdelek, poiskati ključne sprožilce za ciljno skupino, predvsem pa biti čim bolj pristen in iskren. In ne nazadnje prepričati obiskovalce strani, da nakup opravijo v spletni trgovini.

Upoštevali emocionalno in racionalno plat uporabnic

Po besedah Petre Kalan Lubajnšek so navdih za izdelke Beesecret ženske: »Ženske različnih starosti, z različnimi zgodbami, a polne življenjske energije in mladostnega duha, kreativnosti in želje, da se njihova lepota odraža tudi v zunanjem videzu.« V prvi fazi razvoja izdelka, ki je zaradi kompleksnosti, inovativne formule in svoje naravnosti trajal dve leti, so najbolj dragocene povratne informacije prejeli od testnih uporabnic in ustvarili izdelek, ki ustreza njihovim pričakovanjem.

Preden so se lotili snovanja spletnega mesta, so se dodobra pozanimali o uporabnicah. Uporabili so podatke, ki so jih prejeli s strani raziskovalne agencije, opravili so tudi lastne intervjuje, analizirali navade ciljne skupine, njihovo digitalno pismenost, razumevanje nakupa preko spleta in zaznavanje, spoznavanje in sprejemanje oziroma odnos do novih (kozmetičnih) blagovnih znamk. Pri načrtovanju uporabniške izkušnje so upoštevali emocionalno in racionalno plat uporabnic ter njihovo digitalno pismenost. Spoznali so njihov življenjski ritem, vsakdanjost, nakupne navade kozmetičnih izdelkov in še marsikaj drugega. »Vse skupaj smo nato dramaturško povezali z novejšimi tehnologijami in tako ustvarili spletno mesto, ki jim je pisano na kožo,« pravi Petra Glinšek.

Osredotočili so se na ženske med 35. in 60. letom, ki cenijo naravno in slovensko ter se zavedajo, da prava lepota izhaja iz njene percepcije do lastnega telesnega, duhovnega in duševnega zdravja. »Beesecret izbere ženska, ki se dobro počuti in je tudi videti dobro. Ve, kdo je, in izžareva nekaj posebnega. Kljub tempu življenja ne pozabi biti Ženska. Izzivom staranja kože se želi upreti po naravni poti, iskanje naravnega botoksa pa jo pripelje k nam. Ima tisto svojo malo skrivnost, ki jo z veseljem zaupa najboljšim prijateljicam in ki njenemu moškemu tako zelo diši – Beesecret,« razlaga Kalan Lubajnškova.

Inovativni koncept, ki stalno ohranja pozornost

Največja posebnost spletnega mesta Beesecret je tako njen inovativni koncept. Želeli so subliminalno prikazati strukturo in uporabo izdelka in za to izkoristili drsenje po strani, ki z vsakim dotikom sproža nove akcije. Izpostavljene so kratke, a pomembne informacije, ki jih je toliko, kot jih želijo absorbirati predstavnice ciljne skupine, da zadostijo vsem njihovim »tihim« vprašanjem in jih prepričajo k nakupu. Vsebina torej ostaja kraljica, zato je del strategije tudi to, da uporabnica na strani redno najde nekaj novega, predvsem s pravilnim doziranjem relevantnih podatkov, ki jo prepriča v nakup, pritegne k vsebinskemu delu ali navede k prijavi na novice.

Opazno zanimanje za izdelek

Na vprašanje, kakšni so prvi odzivi uporabnikov po predstavitvi spletnega mesta Beesecret, sogovornice odgovarjajo, da pri veščih uporabnicah opažajo takojšnje navdušenje, pri malo manj veščih pa do »aha momenta« pride po pregledu B(ee)loga, ki krožno vodi na predstavitveno stran in naprej po prodajnem lijaku. Dozdajšnje analize kažejo, da jim je uspelo vzbuditi interes za izdelek in vzpostaviti ločnico od preostalih Medexovih izdelkov. Mlajši del ciljne skupine do strani Beesecret dostopa preko mobilnih naprav in poleg dizajna strani pohvali predvsem izkušnjo in dinamiko pretoka informacij.

Spletno mesto pa je poželo tudi zanimanje strokovne javnosti, saj je prejelo že tretjo mednarodno nagrado »Site of the Day«. Po ocenah mednarodnih strokovnjakov ga odlikujejo dobra uporabniška izkušnja, ki prejema najvišje ocene, sodoben dizajn in učinkovito pripovedovanje zgodb, ki brez pretiranega vsiljevanja popelje uporabnico do končnega nakupa.

Članek je bil objavljen v majski, 431. številki MM. Revijo lahko naročite na [email protected]