• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Google premagal Apple na lestvici največ vrednih globalnih blagovnih znamk

Google in Apple, dolgoletna tekmeca za prevlado na lestvici stotih največ vrednih blagovnih znamk na svetu, ki jo vsako leto pripravlja raziskovalna družba Millward Brown, sta znova zamenjala mesti na lestvici. Lani je Apple odvzel premoč Googlu, letos pa je ravno obratno. Google je vrednost svoje znamke povečal za 32 odstotkov na 201,4 milijarde evrov, medtem ko se je Applu zmanjšala za 8 odstotkov na 200,5 milijarde evrov.

Foto: Dreamstime

Na tretjem mestu, za Googlom in Applom, je tudi letos Microsoft, ki je vrednost svoje blagovne znamke v letu dni povečal za 5 odstotkov na 107,3 milijarde evrov, medtem ko sta se Facebook in Amazon prvič uvrstila med vodilno deseterico največ vrednih svetovnih blagovnih znamk. Facebook je bil še lani na dvanajstem mestu, letos pa je že na petem, takoj za telekomunikacijsko družbo AT&T, pri čemer je vrednost svoje blagovne znamke povečal za 44 odstotkov na 90,2 milijarde evrov. Na šestem mestu je Visa (10-odstotna rast vrednosti blagovne znamke na 88,6 milijarde evrov), na sedmem torej Amazon, katerega blagovna znamka je letos vredna kar 59 odstotkov več kot lani, in sicer 87 milijard evrov, na osmem je telekomunikacijska družba Verizon (8-odstotna rast, 82 milijard evrov), na devetem McDonald's (9-odstotna rast, 78 milijard evrov) in na desetem mestu IBM z blagovno znamko, vredno 8 odstotkov manj kot leta 2015, in sicer 75,8 milijarde evrov.

Prelomne inovacije kot prevladujoč trend

Kot ugotavlja raziskovalna hiša Millward Brown v svojem poročilu BrandZ, podatki in analiza kažejo, da je bilo za najmočnejše blagovne znamke na svetu zadnje leto stabilno kljub finančnim pritiskom, vključno z upočasnjeno gospodarsko rastjo na Kitajskem. »Blagovne znamke, ki so inovirale in svoje inovacije preko izkušnje z blagovno znamko predstavile potrošnikov, so dosegle izjemno rast, kar najboljše dokazujejo Google, Amazon in Facebook,« pravijo pri Millward Brownu.

Prelomne inovacije so bile torej prevladujoč trend, pri čemer blagovne znamke na različne načine spreminjajo obstoječe delovanje, pogosto daleč onkraj uporabe digitalne tehnologije. Različne blagovne znamke so zgradile kompleksne ekosistemu, v središču katerih so potrebe in želje potrošnikov, pri čemer so pogosto prešle svoje ustaljene izdelčne oziroma storitvene kategorije. Amazon je postavil svoje lastno logistično omrežje v sodelovanju z neodvisnimi pogodbenimi sodelavci, s čimer je potrošnikom omogočil dostavo v eni uri od naročila, poleg tega pa je začel ustvarjati svoje lastne vsebine. Facebook je začel gostiti izvirne vsebine založnikov, da bi spodbudil aktivnost svojih uporabnikov. Ameriška kavarniška veriga Starbucks, ki je dosegla kar 49-odstotno rast vrednosti blagovne znamke in se uvrstila na 21. mesto, je takšen razcvet doživela tudi zaradi uvedbe svoje aplikacije za mobilno plačevanje, ki kupcem omogoča, da vnaprej naročijo hrano in pijačo ter jo nato dvignejo v izbrani kavarni.

Izzivalci na trgu

»Blagovne znamke, ki bodo preživele, ne glede na sektor, v katerem delujejo, so tiste, ki se vedejo kot izzivalci in uvajajo prelomne modele in razmišljanje,« pravi David Roth, direktor agencije The Store WPP, odgovoren za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko ter Azijo. »Z inovacijami, ki segajo preko novih izdelkov ali tehnologij, pretresajo druge kategorije in spreminjajo način nudenja storitev, s čimer izboljšujejo potrošniško izkušnjo. Moč, ki jo te blagovne znamke že imajo, združena z močjo njihovih platform, jim omogoča, da hitro in uspešno prehajajo med sektorji.«

Doreen Wang, vodja raziskave BrandZ pri Millward Brownu, dodaja, da blagovne znamke s svojo širitvijo v nove kategorije, povečujejo svojo prisotnost in pomen v vsakodnevnem življenju potrošnikov. »Pri tem pa obstaja določeno tveganje: meje med kategorijami se brišejo, zaradi česar identiteta blagovnih znamk ni več jasna. Zelo jasno pozicioniranje in poslanstvo bo zato še bolj ključnega pomena pri izgradnji močne, razlikovalne blagovne znamke,« je dodala Wangova.