• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Vse najboljše, gospod Dylan

Danes praznuje 75. rojstni dan največji ameriški poet druge polovice 20. stoletja Bob Dylan. Posredno in neposredno je močno vplival na medije, svobodo razmišljanja, politično nekorektnost … in seveda na zgodovino moderne glasbe. Prvi je na primer izdal »pop« pesem, daljšo od šestih minut (Like A Rolling Stone, 1965), prvi je izdal dvojni album (Blonde on Blonde, 1966), prvi je izdal pesem, daljšo od enajstih minut (Sad Eyed Lady of The Lowlands (11:22), 1966).

Rolling Stone je Dylanovo pesem Like A Rolling Stone uvrstil na prvo mesto 500 najboljših rockovskih pesmi vseh časov. Od leta 1961 do danes je prodal več kot 100 milijonov albumov in še danes velja za enega najbolj prodajanih umetnikov. Neuradno – ker tega še nihče ni preštel – je njegove pesmi »predelalo in posnelo« več tisoč glasbenikov in velja za najbolj cenjenega glasbenika med glasbeniki. David Letterman pa je znan po številnih nasvetih, ki jih je dal sinu: »Sin, samo dve stvari v življenja sta pomembni: bodi prijazen do ljudi in ne pozabi, da je Bob Dylan največji glasbenik 20. stoletja.«

Se še spomnite prizorov v filmu Jobs (2013), v katerem Ashton Kutcher upodobi Steva Jobsa? Potem se vsekakor spomnite tudi prizorov iz garažnih časov Appla, v katerih mladi fantje sestavljajo prototipe računalnikov ob poslušanju Dylana. Leta 1997 je Apple ustvaril oglas »The Crazy Ones«, v katerem se Jobs pokloni kreativnim velikanom človeštva. Med prvimi na posnetku je poleg na primer Einsteina, Gandhija in Lennona seveda tudi Bob Dylan. 

Kako pomemben je bil za Jobsa Dylan, pa priča tudi podatek, da je Jobs dve leti resno »hodil« z Joan Baez, Dylanovo »punco« iz prve polovice 60. let 20. stoletja.

Bod Dylan danes redno snema nove in nove albume ter vsaj 120 dni na leto preživi na t. i. »The Never Ending Tour«, pred kratkim je že četrtič nastopal tudi v Ljubljani.

Če danes nimate navdiha, poslušajte: