• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Katera bo naj inovacija ljubljanske univerze?

Univerza v Ljubljani (UL) je v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem tudi letos organizirala natečaj za rektorjevo nagrado za naj inovacijo UL. Natečaj poteka od decembra do marca, letošnje najboljše inovacije izmed osmih finalistov pa bodo znane v četrtek, 17. marca.

Vir: Dreamstime

Natečaj organizirajo z namenom podpreti čim več inovacij in inovativnih podjetniških idej, da vstopijo na trg in se komercializirajo bodisi v lastnem podjetju bodisi v kakšni drugi obliki, na primer v obliki prodaje ali licenciranja patenta oziroma znanja. Najboljše inovacije prejmejo strokovno in finančno podporo iz nagradnega sklada, ki znaša 6000 evrov.

V letošnji ožji izbor je prišlo osem inovacij, ki se bodo potegovale za rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani, in sicer biotehnološka vzgoja okrasnih in drugih rastlin v zaprtih sistemih – cvetoča vrtnica in druge rastline v zaprti bučki brez oskrbe, spletna storitev za lažje spletno nakupovanje Cashtag – Lean Pay, dišeči modni metulj, gospodinjski pripomoček, ki zavira zorenje klimakteričnega sadja, piezoelektrično deformabilno zrcalo, sferični delec laktoze SupraLac, varnostna zapestnica za izboljšanje osebne varnosti Viverius in zaviralci butirilholinesteraze za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni.