• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Milka, Coca-Cola in Vegeta še vedno vodilne regijske blagovne znamke

Raziskava o moči znamk široke potrošnje na področju bivše Jugoslavije, ki jo izvaja tržnoraziskovalna hiša Valicon, je znova pokazala, kako močno se je blagovna znamka čokolad Milka zasidrala v misli (in nakupovalne košarice) potrošnikov iz regije. Na drugem in tretjem mestu ji ponovno sledita Coca-Cola in Vegeta, med blagovnimi znamkami slovenskega izvora pa je tokrat najvišje uvrščena Argeta na 6. mestu.

Vir: Valicon

Na Valiconovem seznamu petindvajsetih najmočnejših znamk v regiji svoje mesto najdejo blagovne znamke široke potrošnje, ki so prisotne na vseh petih največjih tržiščih regije. Zaradi tega je na lestvici težko najti nekatere lokalne blagovne znamke, predvsem v kategorijah, za katere je značilno, da v njih prevladujejo prav nacionalne blagovne znamke, kot so pivo, kava, mineralna voda, mlečni izdelki in sladoled. Poleg tega na njej tudi ni blagovnih znamk iz kategorij, ki niso tako razširjene, na primer cigarete, povsem ženski ali moški izdelki ali pa blagovne znamke iz premijskih segmentov. 

Zaradi velikosti srbskega trga, ki je med vsemi petimi največji, tudi ni presenetljivo, da imajo srbske blagovne znamke nekoliko prednosti pred drugimi. Poleg tega v Srbiji še ni velikih diskontnih trgovcev, pa tudi lastne trgovske znamke še niso tako močno prisotne kot v Sloveniji in na Hrvaškem. Srbske blagovne znamke se tako še naprej vzpenjajo po lestvici navzgor, pri čemer je najopaznejša rast znamk Smoki (podjetja Atlantic Grupa) in Plazma.

Med slovenskimi blagovnimi znamkami na lestvici najdemo Argeto na 6. mestu in Cockto na 8. mestu (obe zdaj sodita pod okrilje Atlantic Grupe) ter Palomo, ki je bila lani na šestnajstem mestu, tokrat pa je napredovala za eno mesto.

V prvi deseterici najmočnejših blagovnih znamk v regiji so poleg omenjenih še Cedevita, Orbit, Nivea in Jana, na lestvico Top25 pa so se uvrstile še Nescafe, Fanta, Jaffa, Lenor, Pepsi, Gillette, Nutella, Airwaves, Colgate, Dukat, Snickers, Ariel in Tic Tac.