• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Spletna rezervacija potovanj se bo v letu 2016 še podvojila

Vrednost svetovnega trga spletnih rezervacij potovanj je v letu 2015 presegla 485 milijard evrov, kar je za 13,3 odstotka več kot v letu 2014, ugotavlja spletni analitični portal eMarketer. Prodaja potovanj preko spleta bo hitro naraščala do leta 2019, k čemur bo najbolj prispeval razcvet spletnih turističnih rezervacij v azijsko-pacifiški regiji, Latinski Ameriki ter na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Do leta 2019 bo svetovni trg spletnih rezervacij potovanj vreden že več kot 694 milijard evrov.

Foto: Dreamstime

V azijsko-pacifiški regiji je prodaja spletnih turističnih storitev letos dosegla 126,7 milijarde evrov, kar je za skoraj petino več kot leta 2014. Po pričakovanjih eMarketerja se bo v tej regiji vrednost spletnih rezervacij potovanj v naslednjih treh letih povzpela še za več kot 68 milijard evrov, pri čemer bo do leta 2018 azijsko-pacifiška regija že prehitela Severno Ameriko in postala največji trg spletnih rezervacij potovanj na svetu. Hiter gospodarski razvoj na Kitajskem je ustvaril velik srednji razred potrošnikov z večjim razpoložljivim dohodkom, ki ga v vedno večji meri namenjajo počitnicam v tujini, in ravno to bo glavno gonilo rasti v regiji. Tudi Indija in Indonezija prispevata k tej rasti, a precej manj kot Kitajska.

V letu 2015 je najhitreje rasel trg spletnih rezervacij potovanj v Latinski Ameriki, in sicer za 20,3 odstotka na 27,3 milijarde evrov. Kljub temu pa je delež te regije v svetovnem kolaču spletnih turističnih rezervacij le 5,6-odstoten in je večji le še deleža Bližnjega vzhoda in Afrike (4,5-odstoten) ter Srednje in Vzhodne Evrope (1,8-odstoten).

Srednja in Vzhodna Evropa močno zaostajata

Vrednost spletnih rezervacij potovanj v Srednji in Vzhodni Evropi se je leta 2015 sicer povečala za 9,7 odstotka na 8,8 milijarde evrov, kar je komaj malo več od vrednosti spletne potovalne industrije v Indiji, ki znaša 8,6 milijarde evrov. Obeti za rast v tej regiji so še vedno mlačni, saj se Rusija, največji trg v tej regiji, sooča z vztrajno politično in gospodarsko nestabilnostjo.

Nasprotno velja za Zahodno Evropo, ki ima tako kot ZDA zelo razvit trg spletnih rezervacij potovanj, katerega vrednost je letos dosegla 138 milijard evrov oziroma 8 odstotkov več kot lani. V naslednjih letih se bo rast trga sicer upočasnila, leta 2019 pa bo vreden 169 milijard evrov. Severna Amerika v letu 2015 še ostaja največji trg za spletne rezervacije potovanj in s 163 milijardami evrov zavzema tretjino svetovnega kolača. Rast se bo tudi v Severni Ameriki upočasnila in bo po napovedi eMarketerja v letu 2016 enomestna, saj je trg že v svoji zreli fazi.

Vir: eMarketer