• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Slovenci vse bolj zaupamo spletnemu nakupovanju s plačilnimi karticami

Vsak Slovenec ima v povprečju 2,2 plačilni kartici, 88 odstotkov pa jih ima do tri plačilne kartice. Skoraj polovica kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 60 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov. Kar 84 odstotkov Slovencev meni, da je spletno nakupovanje varno, pri čemer jih več kot tretjina na spletu plačuje s kartico. Gre za nekaj izsledkov osme zaporedne raziskave MasterIndex, ki jo je za družbo MasterCard Europe v Sloveniji izvedla Mediana.

Več kot polovica vprašanih je pripravljenih s kartico plačati tudi zneske, nižje od 5 evrov, še vedno pa s kartico najpogosteje plačujejo vsakodnevne potrebščine in gorivo, precej pa se je v primerjavi z lanskim letom povečal delež spletnih nakupov s kartico. 

Približno 90 odstotkov Slovencev je že opravilo nakup prek spleta, več kot  polovica vprašanih je nakup prek spleta opravila v zadnjem mesecu. Zaupanje v varnost spletnega nakupovanja se je v primerjavi z lanskim letom povečalo za približno 9 odstotkov, saj že 84 odstotkov vprašanih meni, da je spletno nakupovanje varno, pri čemer jih na spletu plačuje s kartico več kot tretjina. Slovenci na spletu nakupujemo tako v slovenskih kot tujih spletnih trgovinah, najpogosteje pa na tak način kupujemo oblačila, obutev in modne dodatke, elektroniko in potovalne storitve, ugotavlja MasterIndex.

Brezstično plačevanje, ki je v Sloveniji na voljo od letošnjega leta, je med Slovenci vzbudilo precej pozornosti, saj je 64 odstotkov vprašanih zainteresiranih za tovrsten način plačevanja, 62 odstotkov pa ga je že preizkusilo.

Uporaba pametnih telefonov se je v preteklem letu povečala še za približno 15 odstotkov in tako danes pametni telefon uporablja 81 odstotkov vprašanih. Najpogosteje jih še vedno uporabljajo za telefonske pogovore, v 70 odstotkih (lani 60) za brskanje po spletu, več kot 15 odstotkov (lani 10) pa tudi za plačevanje. Dve petini vprašanih je že opravilo nakup prek mobilne naprave, najpogosteje tako plačujejo storitve javnega prevoza in nakupe v trgovini.  

Več podatkov iz raziskave je navedenih v zgornji infografiki, ki so jo pripravili pri MasterCardu Europe za Slovenijo.