• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako televizijsko oglaševanje vpliva na odzive potrošnikov na drugih kanalih?

Nova raziskava tržnoraziskovalne hiše GroupM za britansko združenje komercialnih televizij Thinkbox med drugim ugotavlja, da televizijsko oglaševanje povzroči kar 44 odstotkov vseh medijsko spodbujenih interakcij potrošnikov z blagovnimi znamkami na Facebooku.

Foto: Dreamstime

V raziskavi o učinkih televizijskega oglaševanja je GroupM na podlagi analize televizijskih oglasov 43 oglaševalcev iz devetih gospodarskih sektorjev preučil vpliv različnih medijskih kanalov na odziv potrošnikov in včasih skrito vlogo televizijskega oglaševanja. Tako je ugotovil, da mediji v kratkem do srednje dolgem obdobju v povprečju spodbudijo 39 odstotkov nakupov (v treh mesecih od začetka kampanje), pri čemer je za kar 33 odstotkov prodaje zaslužno televizijsko oglaševanje, več kot kateri koli drugi medijski kanal. Za primerjavo – plačano iskalno oglaševanje je spodbudilo 22 odstotkov nakupov, spletni prikazni oglasi 12 odstotkov, tiskani oglasi 8 odstotkov, neposredna pošta 8 odstotkov, radio 3 odstotke in zunanje oglaševanje 1 odstotek.

Televizijsko oglaševanje vpliva tudi na neposredno prodajo preko drugih kanalov, in sicer na 31 odstotkov vseh medijsko spodbujenih nakupov preko telefona, 35 odstotkov nakupov v fizičnih trgovinah in 32 odstotkov preko spletnih strani (vključno z neplačanim spletnim iskanjem).

Raziskava ugotavlja tudi, da je televizija zaslužna za kar 44 odstotkov vseh medijsko spodbujenih interakcij potrošnikov z blagovnimi znamkami na Facebooku (kot so všečki in komentarji). Vpliv televizijskega oglaševanja na Facebook je dvojen: prvič, izpostavljenost televizijskim oglasom je spodbudila potrošnike, da so se neposredno vključili v komunikacijo z blagovnimi znamkami na Facebooku, in drugič, televizija je spodbudila občuten obseg prodaje, po nakupu pa so se potrošniki vključili na Facebook.

Še ena ugotovitev iz raziskave postavlja na glavo doslej veljavno resnico: za tv-prodajo GroupM ugotavlja, da je do kar 80 odstotkov celotnega odziva prišlo po tem, ko je gledalec oglas videl prvič ali drugič – in ne po več ponovitvah. Po mnenju raziskovalcev bi zato morale kampanje z neposrednim odzivom maksimizirati doseg in minimizirati število ponovitev oglasa, ki mu je izpostavljen gledalec, ne pa staviti na večjo pogostost predvajanj oglasa med dnevom, kot to običajno velja za tv-prodajo.

Matt Hill, direktor raziskav in načrtovanja pri Thinkboxu, je ob tem dejal, da televizijsko oglaševanje spodbudi odziv kot noben drug medij, saj vpliva tako na dolgoročno izgradnjo blagovne znamke kot na kratko- do srednjeročno prodajo.»Spremeniti moramo način medijskega planiranja in zakupa oglasnega prostora na televizijah, kar je izziv tako za medijske agencije kot za televizijske družbe,« pa je ob tem povedal David Beale iz družbe MediaCom.

Vir: The Drum, Warc