• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Starejši uporabniki na spletu predvsem zaradi novic in iskalnikov

Ob mednarodnem dnevu starejših 1. oktobra so v okviru raziskave Merjenje obiskanosti spletnih strani (MOSS) preverili, v kakšne namene splet uporabljajo starejši nad 55 let. Ta skupina, ki predstavlja 17,8 odstotka celotne slovenske spletne populacije, splet v največji meri uporablja za branje novic in brskanje po spletnih iskalnikih.

Foto: Dreamstime

Na tedenski ravni splet za prebiranje novic uporablja 74,8 odstotka slovenskih spletnih uporabnikov, starejših od 55 let, za uporabo spletnih iskalnikov pa 50,6 odstotka. Manj, 29,7 odstotka, jih splet tedensko uporablja za opravljanje bančnih storitev, 23,5 odstotka jih na spletu posluša radio, 17,3 odstotka pa brska po spletnem telefonskem imeniku. Za turistične informacije (13,7 odstotka) in borze, vrednostne papirje in sklade (7,7 odstotka) se na spletu zanimajo le redki starejši uporabniki.

Novic na spletu nikoli ne prebira le 3,5 odstotka spletnih uporabnikov, starejših nad 55 let.. Desetina se jih ne poslužuje internetnih iskalnikov, 13,6 odstotka pa jih na spletu ne išče turističnih informacij. Telefonskega imenika na internetu ne uporablja 16,2 odstotka, spletnega radia pa 28,3 odstotka starejših uporabnikov. Največji delež uporabnikov nad 55. letom starosti na spletu nikoli ne opravlja bančnih storitev (46,3 odstotka) ter pregleduje borz, vrednostnih papirjev in skladov (64,1 odstotka), še ugotavlja MOSS, ki jo pod okriljem Slovenske oglaševalske zbornice izvaja podjetje Gemius Adria.