• Facebook
  • Twitter
  • RSS

40 odstotkov Slovencev na spletu plačuje s plačilnimi karticami

Po raziskavi MasterIndex, ki jo je za družbo MasterCard v Sloveniji izvedla Mediana, skoraj 80 odstotkov Slovencev meni, da je spletno nakupovanje varno, več kot dve petini pri tem plačujeta s kartico. Slovenci na spletu nakupujemo tako v slovenskih kot tujih spletnih trgovinah, najpogosteje pa na tak način kupujemo oblačila, obutev in modne dodatke, ugotavlja raziskava.

Infografika: MasterCard Slovenija

Pametne telefone, ki so najbolj razširjene mobilne naprave v Sloveniji, še vedno najpogosteje uporabljamo za telefonske pogovore, v 70 odstotkih za brskanje po spletu, v 15 odstotkih pa tudi za plačevanje. Mobilno plačevanje Slovenci najpogosteje uporabljamo za plačevanje javnega prevoza in nakupe v trgovini. Kljub naraščajoči priljubljenosti mobilnega plačevanja pa večina Slovencev meni, da bodo v naslednjih letih kartice postale najbolj pogosto in zaželeno plačilno sredstvo.

Več kot 60 odstotkov jih v s kartico opravi vsaj polovico nakupov, več kot tretjina jih pri tem meni, da je tako plačevanje hitrejše od plačevanja z gotovino. Negotovinsko plačevanje je vse pogostejše tudi pri nižjih zneskih, več kot polovica vprašanih s kartico plačuje tudi zneske do 5 evrov. Brezstično plačevanje, ki je še posebej priročno pri manjših zneskih ali v situacijah, ko je hitrost plačila pomembna, poznajo že skoraj tri četrtine Slovencev. 65 odstotkov vprašanih je tudi zainteresiranih za tovrsten način plačevanja.

Več podatkov iz raziskave je navedenih v zgornji infografiki, ki so jo pripravili pri MasterCardu Slovenija.