• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Uporabniki na pametnih telefonih vedno pogosteje gledajo daljše video posnetke

V nasprotju z ustaljenim prepričanjem se pametni telefoni v največji meri uporabljajo za gledanje daljših in ne krajših video posnetkov, razkriva nova raziskava o uporabi mobilnih video posnetkov na svetovni ravni, ki so jo opravili pri Uradu za interaktivno oglaševanje (IAB).

Foto: dreamstime

V raziskavo so bili zajeti potrošniki iz 24 držav po svetu, ki video posnetke gledajo na svojih pametnih telefonih. 36 odstotkov vprašanih je pri tem izjavilo, da na njih dnevno ali še pogosteje gledajo posnetke, ki trajajo 5 minut ali več. Najpogostejši gledalci takšnih posnetkov so Turki, Finci, Kitajci, Rusi in Singapurci. Svoje pametne telefone ljudje po vsem svetu uporabljajo tudi za gledanje daljših vsebin, kot so filmi ali nanizanke, čemur so sicer najbolj naklonjeni Kitajci.

Ne glede na to, ali gre za daljše ali krajše posnetke, pa se je potrošnja video vsebin na pametnih telefonih na letni ravni izjemno povečala, od tega najbolj v ZDA (za 50 odstotkov), Kanadi (42 odstotkov), Novi Zelandiji (42 odstotkov), Južni Afriki (42 odstotkov) in Veliki Britaniji (40 odstotkov). Ta trend vpliva tudi na gledanje tradicionalne televizije, pri čemer potrošniki iz Kitajske (v 37 odstotkih) in Singapurja (v 35 odstotkih) v največji meri poročajo, da zaradi ogleda vsebin na pametnih telefonih manj časa posvečajo televiziji. Če pa že gledajo tradicionalno televizijo, jih 22 odstotkov hkrati gleda tudi video posnetke na svojih telefonih. Takšno večzaslonsko aktivnost opažajo na vseh preučevanih trgih, z izjemo Japonske.

»Priljubljenost digitalnih video vsebin na mobilnih zaslonih je očitna po vsem svetu,« pravi Anna Bager, višja podpredsednica za mobilne in video platforme pri IAB in direktorica IAB-jevega centra za odličnost video in mobilnega marketinga. »Dejstvo, da ljudje ne gledajo le kratkih posnetkov, temveč na svojih telefonih gledajo daljše programske vsebine, odpira vrata blagovnim znamkam, ki želijo biti del te impresivne mobilne vključenosti. Ugotovitev, da gledalci po svetu uporabljajo še en zaslon, medtem ko gledajo televizijo, poraja nov izziv za oglaševalce: kako ujeti njihovo pozornost, ko je ta razdeljena med dve hkratni video izkušnji?«

Najpogostejši ogled video vsebin preko aplikacij

V vseh 24 preučevanih državah (Slovenije ni med njimi) uporabniki video vsebine najpogosteje gledajo na YouTubu (62 odstotkov) in družbenih omrežjih (33 odstotkov) ter preko zadetkov na iskalnikih (20 odstotkov) in oglaševanja (14 odstotkov). Pri izbiri mobilnih vsebin, ki bi zanimale uporabnike, ima oglaševanje celo večji vpliv v ZDA (22 odstotkov) in Kanadi (18 odstotkov).

Aplikacije so sicer glavni način spremljanja mobilnih video vsebin na vseh preučevanih trgih. Skoraj polovica vprašanih (48 odstotkov) pravi, da mobilne aplikacije uporabljajo zgolj za (ali pa večinoma) za predvajanje video posnetkov na telefonih, pri čemer vodijo Velika Britanija (63 odstotkov), Brazilija (60 odstotkov) in Turčija (58 odstotkov). Le 18 odstotkov jih je izjavilo, da uporablja »zgolj« ali »večinoma« mobilne spletne strani za ogled video posnetkov.

Uporabniki si želijo njim prilagojene oglase

Več kot četrtina vprašanih (28 odstotkov) pravi, da na svojih mobilnih napravah pogosto vidijo enake oglase, kot so jih predtem že na televiziji. Ta številka je še višja v Franciji (38 odstotkov), Turčiji (36 odstotkov), na Finskem (35 odstotkov) in v ZDA (prav tako 35 odstotkov). Oglaševalci tako izpuščajo veliko priložnost, saj je več kot 80 odstotkov vprašanih potrošnikov na večini trgov izrazilo zanimanje za kakršne koli njim prilagojene oglase. Raziskava tako izpostavlja pomen oglasov, ki ustrezajo vsebini gledanega video posnetka, prav tako pa kaže, da je eden ključnih dejavnikov tudi zgodovina ogledanih vsebin, še posebej v ZDA in Kanadi. »Jasno je, da je to pravi blagoslov za globalne oglaševalce, ki želijo doseči tiste segmente potrošnikov, ki jih bodo njihovi izdelki ali storitve najverjetneje zanimali.«

Poleg oglaševalskih možnosti raziskava izpostavlja tudi potencial za unovčevanje mobilnih video vsebin preko naročniških modelov ali modelov vsebin na zahtevo. Na številnih trgih so gledalci izrazili pripravljenost plačevati za video vsebine, predvajane na njihovih telefonih, pri čemer vodijo Kitajska (33 odstotkov vprašanih), Velika Britanija (25 odstotkov), Kanada (23 odstotkov), ZDA (23 odstotkov) in Avstralija (21 odstotkov).

Še vedno pa obstajajo omejitve za prihodnji uspeh plačljivih vsebin ter za rast oglaševalskih prihodkov iz mobilnih vsebin. 78 odstotkov vprašanih je pri tem izjavilo, da bi raje imeli brezplačne video vsebine, ki jih podpirajo oglasi.

Celotno poročilo IAB si lahko prenesete s te povezave