• Facebook
  • Twitter
  • RSS

V BTC Cityju bo aprila začel delovati podjetniški pospeševalnik ABC

Prihodnji mesec bo v ljubljanskem BTC Cityju zaživel nov podjetniški pospeševalnik Acceleration Business City (ABC). Vanj bodo sprejeti tisti start-upi, ki imajo že razvit izdelek ali storitev, prijave v prvi trimesečni program na temo pametnih mest (Smart Cities) pa že zbirajo.

Ustanovitelja pospeševalnika ABC so podjetjaABC TIM , BTC, Xlab in AmCham Slovenija, strateška partnerja pa sta IBM Slovenija in Univerza v Ljubljani. Podporo start-upom bo nudila tudi slovenska podružnica ameriškega Microsofta, je na včerajšnjem predstavitvenem dogodku povedal direktor pospeševalnika Dejan Roljić.

»Usmerjenost h kakovostnemu in trajnostnemu delovanju ABC pospeševalnika je sestavni del strategije pozicioniranja Slovenije kot inovativne države, ki se proaktivno vključuje v mednarodni prostor,« pravijo njegovi ustanovitelji.

V okviru razpisanih programov bo ABC podjetnikom omogočil pridobiti znanja, mednarodno mentorsko podporo, vrhunsko tehnologijo, razvojni kapital in dostop do globalne mreže investitorjev. V prvem letu delovanja bosta izpeljana dva trimesečna programa, v okviru katerih se bodo izoblikovale za investitorje privlačne zgodbe s ciljem povečanja tržne vrednosti podjetij, ki bodo zaključila program. Po zaključku programa bodo imele ekipe priložnost, da s pomočjo pospeševalnika še tri mesece vzpostavljajo stike z različnimi partnerji po vsem svetu.

Prvi letošnji program, v okviru katerega bodo ustanovitelji izbrali osem podjetniških mest, se navezuje na pametna mesta. V središču jesenskega programa bo področje zdravja, v njem pa bo lahko sodelovalo deset ekip. Izbrana podjetja bodo v zameno za osemodstotni lastniški delež dobila dostop do podpore ustanoviteljev in 15 tisoč evrov gotovine.

Po besedah Roljića je pospeševalnik ABC edinstvena zgodba. »Mala podjetja in start-upi, ki bodo sodelovali v naših programih, bodo imeli dostop do infrastrukture BTC, kjer bodo lahko preizkusili svoje poslovne rešitve, delali bodo z vrhunskimi mentorji in predavatelji, pri čemer je ključno partnerstvo z X labom, AmCham, CEED in seveda Univerzo v Ljubljani. IBM bo omogočil dostop do najsodobnejše tehnološke infrastrukture, imamo tudi globalne investitorje, skratka, celovit in trajnostno naravnan koncept, ki vodi k uspehu.«

Na prvem razpisnem roku ustanovitelji pričakujejo okrog sto prijav, doslej pa so jih prejeli že okoli štirirideset. Več informacij o pospeševalniku ABC najdete na njegovi spletni strani.