• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Mobilna aplikacija YU GO zdaj na voljo tudi uporabnikom v Sloveniji

Kulturna aplikacija YU GO, projekt oblikovalskega studia Kofein, je zdaj za vse uporabnike telefonov z operacijskim sistemom android brezplačno dostopna v trgovini z aplikacijami Google Play. Aplikacija, ki s pomočjo umetne inteligence na podlagi uporabnikovega preteklega kulturnega udejstvovanja ugane njegov nocojšnji najboljši kulturni dogodek, je novembra 2013 na razpisu Evropske komisije @diversity Idea Awards prejela nagrado za najinovativnejšo idejo na področju širjenja kulture.

Aplikacija YU GO uporabniku predlaga dogodke, ki ne le da ustrezajo njegovemu kulturnemu profilu, temveč so od njega tudi obvladljivo oddaljeni. Na željo omogoči navigacijo do prizorišča oziroma uporabnika opozori, kdaj mora odditi.

»Nova storitev je zastavljena kot globalno brezplačno orodje, ki olajšuje stiske in porabo časa pri izboru kulturnih prireditev, ki jih hočemo obiskati,« pojasnjujejo v agenciji Kofein. V trenutni različici razpolaga s popolnim pregledom domačih dogodkov, saj je razvoj projekta s svojimi podatki podprl Napovednik.com. Vključeni so tudi kulturni dogodki posameznih tujih prirediteljev, ki jih bo s prihodnjimi različicami še več, obljubljajo avtorji aplikacije.

Projekt razvija agencija Kofein pod vodstvom mag. Zarje Vintar in raziskovalca dr. Ljupča Todorovskega z Univerze v Ljubljani. Razvoj je trajal leto dni in naletel na številne odzive domačih in tujih kulturnih organizacij, investitorjev in partnerjev.

Ker so razvijalci naleteli na precejšnjo fragmentiranost podatkovnih baz s kulturnimi dogodki, pozivajo prireditelje kulturnih dogodkov in lastnike zbirnikov s podatki o njih, da svoje dogodke vključujejo v podatkovno zbirko YU GO (http://yugo-to.com).

Zaradi nepoenotenosti baz kulturnih dogodkov na mednarodni ravni je ekipa Kofeina podala pobudo za vzpostavitev enotne informacijsko-komunikacijske infrastrukture za shranjevanje in dostop do kulturnih in turističnih podatkov. Ta bo podpirala večjezičnost in brezšivni dostop do podatkov ne glede na državne meje, vzpostavljena pa bo najprej na področju Alpske makroregije, ki vključuje sedem alpskih držav z ambicijo, da se enotni standardi za zapis tovrstnih podatkov razširijo na področje vse Evrope. Iniciativa je bila predlagana med prioritetne akcije strategije za razvoj Alpske makroregije, ki so bile predstavljene na konferenci deležnikov alpske makroregije EUSALP v Milanu 1. in 2. decembra 2014, so še sporočili iz agencije Kofein.