• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Med slovenskimi spletnimi uporabniki najbolj priljubljen brskalnik Chrome

Po zadnjih podatkih raziskave Merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS) je med spletnimi uporabniki v Sloveniji najbolj priljubljen spletni brskalnik Chrome, sledita mu Firefox in Internet Explorer. Med uporabljenimi operacijskimi sistemi je z 52 odstotki uporabnikov na prvem mestu Windows 7, na drugem pa njegov predhodnik Windows XP.

Spletni brskalnik Google Chrome je po podatkih MOSS decembra uporabljalo 38,5 odstotka slovenskih spletnih uporabnikov, Mozilla Firefox 29 odstotkov uporabnikov, Microsoft Internet Explorer pa 17 odstotkov. Omenjenim brskalnikom sledita brskalnika, ki sta namenjena dostopu do spleta z mobilnih naprav – WebKit Mobile s 7 odstotki in Chrome Mobile s 5 odstotki uporabnikov.

Med operacijskimi sistemi vodi Windows 7 iz leta 2009 in ga je decembra lani uporabljalo 52 odstotkov spletnih uporabnikov v Sloveniji. Sledi mu njegov predhodnik Windows XP, ki je v uporabi od leta 2001 in je nameščen pri dobrih 14 odstotkih spletnih uporabnikov. Nekoliko manj, 13 odstotkov slovenskih spletnih uporabnikov uporablja Windows 8 in Windows 8.1, najnovejši različici Microsoftovega operacijskega sistema. Android uporablja 10,5 odstotkov spletnih uporabnikov, iOS 3,4 odstotka, operacijski sistem Mac OS X pa 2,2 odstotka.