• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Avtistični otroci se učijo vzpostavljati očesni stik s pomočjo Samsungove aplikacije

Samsung in oglaševalska agencija Cheil sta v sodelovanju z strokovnjaki z južnokorejskih univerz razvila aplikacijo Look at Me, ki avtističnim otrokom lajša interakcijo z drugimi ljudmi.

Interakcija z drugimi ljudmi je za avtistične otroke in odrasle naporno opravilo – prepoznavanje obrazne mimike in vzpostavljanje očesnega stika sta le dva od izzivov, s katerimi se pri tem soočajo. Tudi za starše avtističnih otrok je to velika ovira, saj jim otežuje vzpostavljanje stika z njimi. Z namenom pomagati pri premoščanju te ovire sta korejski Samsung in njegova kreativna agencija Cheil Worldwide združila moči z univerzama Seul in Yonsei ter ustvarila programsko orodje Look at Me.

Strokovnjaki s tega področja so v sodelovanju z oblikovalci uporabniške izkušnje razvili aplikacijo z interaktivno kamero, s katero se lahko igrajo avtistični otroci. Aplikacija jim zastavlja različne naloge, pri čemer jim pomaga izražati njihova čustva, razlagati obrazno mimiko in vzpostavljati očesni stik. Otrok je za vsako uspešno končano nalogo nagrajen, podobno kot pri video in računalniških igrah.

Aplikacijo, ki je trenutno na voljo v trgovini Google Play, je v osmih tednih preizkušalo dvajset otrok. Kot so pokazale naknadne raziskave, je po opažanju staršev 60 odstotkov otrok izkazalo napredek pri vzpostavljanju očesnega stika z njimi.

Vir: Creativity