• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Slovenski start-up Kefirko uspešno do sredstev na Kickstarterju

Marko Borko, Andrej Glažar in Niko Klanek, trojica slovenskih podjetnikov, je s svojo inovacijo Kefirko, posodo za enostavno pripravo domačega kefirja, navdušila obiskovalce platforme za množično financiranje Kickstarter. Še pred potekom kampanje 5. decembra so namreč zbrali želeni obseg sredstev, tako da bodo že v prvi polovici prihodnjega leta začeli s proizvodnjo.

Foto: Kefirko

Kot v svojem promocijskem gradivu zapiše podjetna ekipa, je za kefir najbolje, da ga pripravljamo sami, saj je resnično dober le, če je svež. Ker pa je priprava kefirja zamudna in ne ravno enostavna, so se odločili, da razvijejo posebno posodo, ki bo ljubiteljem zdrave prehrane omogočila, da do priljubljenega napitka pridejo na preprost način. Kefirko je posebej oblikovana steklena posoda z dvema funkcionalnima pokrovoma, ki omogoča optimalne pogoje za fermentacijo napitka, hkrati pa poenostavi postopek ločevanja kefirjevih zrn od kefirja. Poleg tega je ekipa kot pomoč pri izmenjavi kefirjevih zrn, ki nenehno rastejo in se razmnožujejo, vzpostavila portal Kefirhood.com, preko katerega lahko uporabniki oddajo presežke zrn ali dobijo sveža. Zrna se sicer lahko oddajo ali dobijo tudi preko številnih družbenih omrežij, na katerih se ljudje povezujejo zaradi izmenjave. Ob koncu kampanje je bilo na portalu prijavljenih že več kot 300 uporabnikov z vsega sveta.

Kot pravi ekipa Kefirka, je njihov projekt medijsko odmeval tako po Sloveniji kot drugod po Evropi, glas o njem pa je dosegel tudi ZDA, Brazilijo, Avstralijo in Novo Zelandijo. Cilj, da preko Kickstarterja pridobijo 30.000 dolarjev (nekaj več kot 24.000 evrov), so dosegli štiri dni pred koncem kampanje. Štiri ure pred njenim zaključkom so preko sistema Amazon Payments zbrali 51.551 dolarjev (skoraj 42.000 evrov), kar je 171 odstotkov zastavljenega cilja. »Za kampanjo na portalu Kickstarter lahko rečemo, da je bila koristna ne samo po finančni plati, temveč smo tako dobili tudi vpogled v velikost in zanimanje trga za izdelke, kakršen je naš,« o izkušnji pravi ekipa Kefirka.

Trenutno se dogovarjajo s proizvajalci glede količin, kakovosti, dobavnih rokov in plačilnih pogojev. Da bo proizvodnja (in pozneje distribucija) čim hitreje stekla, preučujejo tudi možnosti za bančne garancije, sponzorska sredstva in soinvestitorstvo. Posodo Kefirko je po ceni 29,90 dolarja (24,20 evra) možno prednaročiti na spletni trgovini kefirko.com, predvidoma od maja 2015 pa bo na voljo tudi v nekaterih trgovinah z zdravo hrano in pri zastopnikih v tujini.