• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Cresta: Forsman & Bodenfors je že drugo leto zapored agencija leta

V New Yorku so razglasili zmagovalce 22. mednarodnega oglaševalskega tekmovanja za nagrade Cresta. Tudi letos je naziv agencije leta pripadel švedskemu Forsmanu & Bodenforsu, ki je skupno osvojil sedem nagrad, od tega štiri velike, medtem ko je agencijska mreža leta že četrto leto zapored postal Havas Worldwide.

Van Dammova epska špaga še vedno navdušuje oglaševalske kreativce.

Za oglaševalske nagrade Cresta, ki jih od leta 1993 podeljuje ameriška organizacija Creative Standards International pod vodstvom Nancy Ross, se je v ožjem izboru potegovalo 276 oglasov v dvanajstih tekmovalnih skupinah. Nagrade je prejelo 77 oglasov iz 17 držav, pri čemer je bilo podeljenih sedem velikih nagrad, sedemnajst zlatih, sedemindvajset srebrnih in šestindvajset bronastih.

S sedmimi osvojenimi nagradami (štirimi velikimi, dvema zlatima in eno srebrno) je agencija leta postal Forsman & Bodenfors iz švedskega Göteburga, predvsem po zaslugi oglasov za tovornjake Volvo. Za delo »Epska špaga« (»The Epic Split«) z belgijskim akcijskim igralcem Jeanom-Claudom van Dammom je agencija prejela velike nagrade v skupinah filmski oglasi, oznamčene vsebine in izvedba (za najboljšo režijo). Četrto veliko nagrado so dobili za »Teste v živo in 360-stopinjski lov« (»Live Test Series & The Chase 360°«). Zlati nagradi je agencija prejela v skupini filmskih oglasov, prav tako za Volvovi deli »Testi v živo« in »Tehnik« (»The Technician«). Srebrno nagrado pa so dobili za Unicefov tv-spot »Božič dobrih fantov« (»The Good Guys Christmas«).

Havas Worldwide je že četrto leto zapored postal agencijska mreža leta. Deset agencij iz njegove mreže je skupaj osvojilo 76 točk, medtem ko je na drugem mestu pristala mreža Leo Burnett, katere pet agencij si je skupno prislužilo 51 točk. Med posameznimi državami je bila na letošnjem tekmovanju Cresta najuspešnejša Francija, predvsem po zaslugi agencije Leo Burnett France iz Saint Denisa, ki je prejela pet nagrad. Sledijo Švedska, Nemčija, Velika Britanija in ZDA.