• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Slovenci na spletu najpogosteje kupujemo oblačila in obutev

Kot ugotavljajo pri družbi MasterCard, kjer so letos že šestič izvedli raziskavo MasterIndex, v zadnjih letih opažajo spremembe v nakupovalnih navadah Slovencev. Na spletu namreč najpogosteje ne kupujemo več elektronske opreme, ampak oblačila in obutev, vse več nakupov pa opravimo tudi v tujih spletnih trgovinah.

(Infografika: MasterCard)

Raziskava MasterIndex ugotavlja tudi, da se zaupanje v varnost plačevanja s plačilnimi karticami na spletu povečuje, kar se odraža tudi v vse večjem številu Slovencev, ki se poslužujejo spletnega nakupovanja.

Večina Slovencev plačilne kartice sicer uporablja večkrat na teden in z njimi opravi polovico vseh svojih nakupov. Več kot četrtina jih meni, da je plačevanje s karticami hitrejše kot plačevanje z gotovino, zato vse več ljudi s kartico poravna tudi manjše nakupe v vrednosti do pet evrov.

Raziskava je pokazala tudi na zanimiv preskok v uporabi mobilnih naprav. Dve petini anketirancev sta telefon že uporabili tudi za plačevanje javnega prevoza in manjše nakupe v trgovini. Kljub porastu števila mobilnih plačil pa večina Slovencev še vedno meni, da bodo v naslednjih petih letih plačilne kartice postale najbolj priljubljen način plačevanja.