• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Chipotlove skodelice z odlomki iz literarnih del

Ameriška veriga restavracij z mehiško hrano Chipotle je na pobudo pisatelja Jonathana Safrana Foerja na svoje papirnate kozarce in vrečke natisnila odlomke iz literarnih del izbranih pisateljev, med katerimi so tudi Malcolm Gladwell, Toni Morrison in Steve Pinker. Pobudo so v skladu s svojim poslanstvom »vzgajanja boljšega sveta« poimenovali »Kultiviranje misli« (»Cultivating Thought«).

Ameriški pisatelj Jonathan Safran Foer (v slovenščini imamo preveden njegov roman Vse je razsvetljeno) se je med prehranjevanjem v Chipotlovih restavracijah očitno dolgočasil, saj mu je manjkalo razvedrila, zato je direktorju Chipotla Stevu Ellsu napisal naslednje elektronsko pismo (kot ga je povzel za revijo Vanity Fair): »Stavim, da v vaše restavracije vsak dan zahaja ogromno ljudi in verjamem, da jih ima veliko podobno izkušnjo kot jaz. In tudi če ne bi imeli te negativne izkušnje, bi lahko doživeli nekaj pozitivnega, če bi imeli dostop do kakšnega zanimivega besedila.«

In tako je nastala pobuda o »kultiviranju misli«, ki se povsem ujema s Chipotlovo željo po kultiviranju sveta, kot jo sporoča na primer v svojem zadnjem odmevnem oglasu »Ptičje strašilo« (»The Scarecrow«). Obiskovalci Chipotlovih restavracij lahko tako odslej na skodelicah in vrečkah prebirajo odlomke iz del znanih pisateljev, kot so Malcolm Gladwell, Bill Hader, Michael Lewis, Toni Morrison, Steve Pinker, George Saunders in Sarah Silverman. Pisatelje je izbral Foer, ki je tudi poiskal zanimive odlomke iz njihovih del.

Vir: AdWeek