• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Oglas Evropske komisije »Skrbimo za svoje korenine« naj bi bil zavajujoč

Skupna kmetijska politika še zdaleč ni tako zelena, kot oglašuje Evropska komisija v tv-oglasu »Skrbimo za svoje korenine«, so prepričani pri Umanoteri, slovenski fundaciji za trajnostni razvoj, in Inštitutu za trajnostni razvoj (ITR). Zato sta organizaciji vložili pritožbo na oglaševalsko razsodišče pri Slovenski oglaševalski zbornici.

Kot pravi Renata Karba iz Umanotere, Evropska komisija z oglasom »Skrbimo za svoje korenine« (»Taking care of our roots«) neupravičeno namiguje, da je okolju prijazna celotna skupina kmetijska politika, dejansko pa se za ukrepe spodbujanja kmetijskih praks porabi le približno tretjina evropskega kmetijskega proračuna. »Oglaševanje poleg tega predstavlja nenamensko porabo javnega denarja, ki bi ga bilo bolj smotrno nameniti za spodbujanje ekološkega kmetijstva,« dodaja Karbova.

Evropska komisija je oglas predvajala letošnjega marca in aprila na televizijskih kanalih in v kinematografih v vseh državah EU. Za Umanotero in ITR so sporni štirje prikazi, ki namigujejo, da skupna kmetijska politika kot celota spodbuja ohranjanje tal, krajine in biotske raznovrstnosti, dobro počutje živali, nizkoogljično kmetijstvo ter kmetijstvo brez uporabe škodljivih kemikalij.