• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Legendarni režiser Joe Pytka odlikovan z levom sv. Marka

Organizatorji 61. festivala kreativnosti Kanski levi so naznanili, da bo prestižno nagrado lev sv. Marka letos prejel režiser Joe Pytka za svoj neprecenljivi prispevek h kreativnosti v oglaševalski in tržnokomunikacijski panogi.

Foto: arhiv Cannes Lions

Kot pravi Terry Savage, predsednik družbe Lions Festivals, je imelo delo Joeja Pytke, ki je režiral številne odmevne in znane tv-oglase, izjemen vpliv na tv-oglaševanje. »Za številne globalne blagovne znamke je ustvaril odlične oglase, ki so prejeli tudi ogromno nagrad, njegovo ustvarjanje pa je navdihovalo in navduševalo kreativce in javnost po vsem svetu,« je pojasnil Savage.

75-letni Joe Pytka, ki je zdaj direktor lastne produkcijske hiše PYTKA, se je v oglaševalsko zgodovino zapisal predvsem z odmevnimi oglasi za zaključno tekmo v ameriškem nogometu Super Bowl, znan pa je tudi po svojem delu s slavnimi osebnostmi, kot so Madonna, Michael Jordan, Tom Hanks, Tiger Woods, Marlon Brando in Barack Obama. Njegovo delo za Nike v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Wieden+Kennedy imajo poznavalci za prelomno, njegovo ustvarjanje za IBM v sodelovanju s Stevom Haydnom, globalnim kreativnim direktorjem v agenciji Ogilvy Worldwide, pa opisujejo kot genialno. V svoji karieri je posnel tudi dva filma in ustvaril glasbene spote za The Beatles, Johna Lennona in Michaela Jacksona.

Prejel je tudi številne kanske leve, med drugim dve veliki nagradi v kategoriji filmskih oglasov – za Pepsijev oglas »Arheologija« iz leta 1985 in za oglas »Bill Heater« finančne družbe John Hancock leta 1986.

Novico o nagradi je Pytka pospremil takole: »Kanski levi so bili od nekdaj merilo, po katerem se presoja velika dela, in tudi središče mojega poklicnega življenja. Naj živi Cannes Lions!«

Pytki bodo nagrado izročili 21. junija v okviru festivala kreativnosti v Cannesu. Kipec, lev sv. Marka, je oblikovan po podobi krilatega leva na Trgu sv. Marka v Benetkah, kjer je festival potekal od leta 1954 do 1984, potem pa se je preselil v Cannes.