• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Aspirin ima danes 115 let

Zdravilo Aspirin ravno danes praznuje že svojo 115-letnico. 6. marca 1899 je bilo registrirano na Cesarskem patentnem uradu v Berlinu kot trgovska znamka na seznamu trgovskih imen in od takrat je šla njegova pot le navzgor. Danes je registrirano v več kot 100 državah po vsem svetu.

Nekdanji sedež podjetja Bayer se je skrival za največjo škatlico Aspirina na svetu. Fotografija je iz leta 1999. (Foto: Bayer)

Leta 1897 je kemik podjetja Bayer dr. Felix Hoffmann prvič sintetiziral acetilsalicilno obliko v kemično čisti in obstojni obliki, s čimer se je rodilo protibolečinsko zdravičlo Aspirin, ki je bilo približno leto in pol kasneje, 6. marca 1899, tudi registrirano. Ob uvedbi na trg leta 1899 so ga prodajali v obliki praška, Bayer pa ga je lekarnam dostavljal v majhnih, 250-gramskih stekleničkah. V lekarnah so potem sami odmerili 500 miligramov praška in ga izdali strankam v majhnih papirnih vrečicah. Le leto kasneje je Bayer zdravilo predstavil tudi v obliki tablet, s čimer je Aspirin postal eno od prvih zdravil v zgodovini, ki so bila na voljo kot tablete.

Kot pravijo v podjetju Bayer, je Aspirin v obliki tablet danes najbolje prodajana oblika, čeprav je na voljo v različnih sodobnejših farmacevtskih oblikah – poleg klasične oblike tablet ga v Sloveniji poznamo še v obliki šumečih tablet, žvečljivih tablet in zrnc.